Sport Centar

Bio zastupnik nekolicine bh. fudbalera: Česi optužuju Sarajliju za namještanje utakmica

Četiri utakmice češkog drugoligaša Znojma tokom pripremnog perioda su namještene, objavili su mediji u Češkoj, a zatim sve povezali s osobom dobro poznatom na našim prostorima.

Bio zastupnik nekolicine bh. fudbalera: Česi optužuju Sarajliju za namještanje utakmica

Četiri utakmice češkog drugoligaša Znojma tokom pripremnog perioda su namještene, objavili su mediji u Češkoj, a zatim sve povezali s osobom dobro poznatom na našim prostorima.

Goran Gaković iz Sarajeva široj bh. javnosti prvi put se predstavio 2012. godine, kada je Apelaciona komisija Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo izdala saopćenje u kojem se tvrdi da je Gaković obmanjivao pričama o nerješavanju zahtjeva igrača kojima je on tada bio zastupnik. Riječ je bila o nogometašima Admiru Vladaviću, Srđanu Saviću i Ajdinu Maksumiću.

Bila je to tek jedna od trakavica u bh. fudbalu, a Gaković je nastavio raditi s igračima, uglavnom u Češkoj, i graditi jedan drugi imidž, piše Dnevni avaz.

Milje iz kojeg je stigao nije baš imao veze sa sportom. Još 2006. godine u Mostaru je uhapšen u velikoj akciji Federalne uprave policije, jer se dovodio u vezu s krađom velikog broja automobila. U istragu se tada uključio i Interpol. Ukradena luksuzna vozila kretala su se pravcem Livno – Posušje – Mostar.

Od zastupanja Vladavića do danas, Gaković je jedno vrijeme proveo i iza rešetaka, a sada je opet zatalasana javnost zbog njega. Česi tvrde da je u međuvremenu promijenio prezime Gaković u Spahić.

– Moja je privatna stvar kako se prezivam – kaže Gaković.

Prema njegovim riječima, on nije sponzor Znojma, kako su češki mediji objavili, nego je suvlasnik.

– Podnio sam tužbu protiv novinara. Imam dokumente da sam suvlasnik kluba. Što se tiče moja četiri igrača, garantiram da su bili najbolji u ekipi tokom pripremnih utakmica. Potpuno sam čist čovjek i to mogu uvijek dokazati – kaže Gaković, koji menadžersku licencu posjeduje 14 godina.

Iz kluba drugačije tvrde i sasvim je izvjesno da će biti dosta posla za istražne organe u ovoj kladioničarskoj aferi.

-Ako se sponzor kladi, ne znači da je kriv klub. Goran nije vlasnik kluba, jer vlasnik podliježe određenim uvjetima, koji nisu ispunjeni. Mi imamo 30 sponzora, kako bismo mogli znati ko šta planira. Za sada mi nikoga ne možemo optužiti, nego smo podnijeli prijavu protiv nepoznatog počinioca i tražimo odgovornost ako je bilo namještanja – izjavio je predsjednik Znojma Jirži Tunka.

Gaković već neko vrijeme ne živi u BiH. Prema posljednjim informacijama, nastanio se u Rijeci.

Ono što o mogućem namještanju utakmica Česi navode, Gaković ne demantira. On tvrdi da su u nečasnim radnjama mogli učestvovati „domaći“ igrači i treneri. Inače, sporne su sljedeće utakmice: Znojmo – Taborsko 1:4, Znojmo – Nitra 1:4, Znojmo – Lokomotiva Zagreb 1:3 i Znojmo – Zaglebije 2:4. Zanimljivo je da je Znojmo pobijedio jednu utakmicu na pripremama i da su igrala sve četiri igrača koja Gaković zastupa.

Mnogo dilema u Češkoj izaziva činjenica da je Gaković promijenio prezime. On to nije krio i u klubu su znali da se to dogodilo.

– Rekao mi je da prezime mijenja iz porodičnih razloga i nismo više ulazili u to – naglasio je prvi čovjek Znojma.

admir vladavicajdin maksumicgoran gakovicznojmo
KOMENTARI

KOMENTARI

jaja
Gost

Tipična kockasta glava.

Red
Gost

Kakav Sarajlija kad je on Mostarac.

wpDiscuz