Sport Centar

Bilans nastupa na EYOF-u: Slabi plasmani sportista iz Bosne i Hercegovine

Na 14. evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019. koji je prije četiri dana završen u Sarajevu i Istočnom Sarajevu mladi bosanskohecegovački sportisti, prema očekivanju, nisu se našli među takmičarima koji su osvojli odličja iz 21 zemlje.

Bilans nastupa na EYOF-u: Slabi plasmani sportista iz Bosne i Hercegovine

Na 14. evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF 2019. koji je prije četiri dana završen u Sarajevu i Istočnom Sarajevu mladi bosanskohecegovački sportisti, prema očekivanju, nisu se našli među takmičarima koji su osvojli odličja iz 21 zemlje.

Kao i njihove starije kolege u nastupima na zimskim olimpijskim igrama bili su među najslabijim učesnicima u svojim sportovama i disciplinama.

Od ukupno 21 predstavnika BiH na EYOF-u nešto bolje plasmane od ostalih ostvarili su alpska skijašica Esma Alić, koja je u veleslalomu zauzela 37. mjesto, kao i njen kolega iz alpskog tima Harun Kunovac u slalomu.

U alpskim disciplinama Kunovac je još u veleslalomu zauzeo 48. mjesto, Kemal Karić u slalomu se plasirao na 50. mjesto, dok je Nina Petrović bila 55. u veleslalomu.

U snowboard disciplini – slopestyle Asija Klačar zauzela je 22., a Selina Memić 24. mjesto u konkurenciji 25. takmičarki.

Brza klizačica Sumeja Zaimović u kvalfikacijama utrke na 500 m zabilježila je posljednje vrijeme.

Slabe rezultete ostvarili su i mladi bh. takmičari i takmičarke u skijaškom trčanju. U sprint utrci na 1,4 km klisičniom stilom Marija Jokić i Anđela Samardžija zauzele su ubjedljivo pretposljednje 77. i posljednje 78. mjesto. U istoj disciplini Đorđe Santrač, Nikola Gavrilović, Uroš Lalović i Predrag Panić plasirali su su među šestoricom zadnjih u konkurenciji 90. takmičara.

Isti neuspjeh zabilježi su bh. biatlonci u utrci na 12,5 km u kojoj je Aleksa Vuković je zauzeo 80. mjesto, Andrija Jugović 81., Luka Vrećo 84., dok je Davor Škipina bio posljednji na 86. mjestu. Kod djevojaka u utrci na 10 km Marija Jokić se plasirala na 75., a Anđela Samardžija na 76. mjesto u kokurenciji 78. takmičarki.

Trener biatlonske selekcije BiH, Goran Mumović, naglasio je da je naš tim pripremni period završio zahvaljujući podršci OKBiH i Skijaškog saveza BiH, dok su ih druge institucije zaobišle.

– Iluzorno je očekivati da ova djeca stanu u red s razvijenim zemljama, poput Norveške, Finske, Njemačke, Rusije, koje su nastupili u punom sastavu i da očekujemo neku borbu egal sa njima. Mislim da imamo dobru bazu i da u tu bazu trebamo daleko više uložiti da bismo napravili bolji rezultat. Naravno da je druženje ove djece i upoznavanje s ostalim takmičarima jako pozitivno i dobro, ali vrijeme je da se mi u rezultatskom smislu priključimo ovim zemljama, jer na kraju krajeva, mi smo olimpijski grad i smatram da bi nas Olimpijske igre u Sarajevu trebale naučiti da bi ovo trebao biti sport broj jedan u BiH. Stvoreni su svi neophodni uslovi za stvaranje vrhunskih biatlonaca, ali su potrebna veća ulaganja u njih – kazao je Mumović.

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici EYOF-a. Norvežani su ukupno osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četira zlata i bronze te tri srebra.

Među osvajačima medalja našli su se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.

eyof 2019
KOMENTARI

KOMENTARI

zmaj
Gost

j.ebo rezultate ,vazno je da su svi uzeli pare ,otvaranje kao da je olimpijada,trecerazredna djecija manifestacija,ali lopovi i dalje deru .od otvaranja pa nadalje….

wpDiscuz