Sport Centar

Bilal Šuman od ponedjeljka novi selektor rukometne reprezentacije BiH?

Bilal Šuman od ponedjeljka novi selektor rukometne reprezentacije BiH?

Isti stav

Prvi favorit za novog selektora rukometaša BiH je Bilal Šuman, ali predsjednik krovne kuće bh. rukometa Enid Tahirović nije želio potvrditi ništa, osim da se radi na organizovanju sastanka Predsjedništva RSBiH.

– Predsjedništvo bi se trebalo sastati do ponedjeljka, trebali smo danas (jučer op. a.), ali je odgođeno. Sigurno je da će izbor selektora biti jedna od tačaka, ali i glavna. No, ima tu još stvari poput žalbi premijerligaša i prihvatanja izvještaja komesara prvenstava, rekao je Tahirović i dodao:

– Mislim da bismo pitanje selektora trebali riješiti što prije, kako bi novi selektor imao vremena da napravi plan priprema, ali i da obavi razgovore sa igračima.

Za izbor selektora imaju dvije procedure ili da Predsjedništvo RSBiH prihvati prijedlog Stručne komisije čiji je favorit i za nju najbolji izbor Bilal Šuman, ili da raspiše konkurs. U slučaju da se raspiše konkurs, opet će o kandidatima koji se prijave prvo raspravljati SK RSBiH, a onda i Predsjedništvo ili Izvršni odbor, piše Oslobođenje.

Predsjednik SK RSBiH Vojislav Rađa ističe da ovo tijelo Saveza i dalje stoji iza Bilala Šumana, te da nema namjeru promijeniti svoju odluku.

– Mi smo davno odlučili da je Šuman naš prijedlog i stojimo iza toga. Nema sumnje da je on u ovom trenutku najbolji izbor. Svoj prijedlog smo dostavili još u oktobru, tako da neće biti promjena po tom pitanju. Nismo se sastajali i mislim da nema potrebe. Ljudi iz vrha Saveza prošli put su zanemarili naš prijedlog i najavili da će napraviti konkurs, no i to se izjalovilo, istakao je Rađa.

Ono što se nameće kao jedno od glavnih pitanja uoči izbora novog selektora jeste da li će on pozvati igrače koji su u proteklom periodu iz raznih razloga bili udaljeni od reprezentacije poput Nebojše Grahovca, Faruka Vražalića, Muhameda Toromanovića, Duška Čelice, Faruka Halilbegovića…

– To će biti jedan od naših prijedloga selektoru, jer je sigurno da mi nismo zemlja sa ogromnim brojem kvalitetnih igrača i da su nam svi potrebni, kazao je Tahirović.


Širi spisak

Bilal Šuman nije previše želio govoriti o izboru selektora.

– Već sam nekoliko puta govorio kako bi mi bila izuzetna čast da budem selektor svoj zemlje, ali bilo bi neozbiljno da sada govorim o planovima i načinu na kojima bismo radili, istakao je Šuman, kojeg smo zamolili za komentar o igračima koji bi se vratili u nacionalni tim.

– Sigurno je da bismo odmah napravili spisak od 28 igrača na koje računamo, ali ne bismo samo vratili one koji nisu igrali u posljednje vrijeme već bi bilo i nekih novih imena, završio je Šuman, a prenosi Oslobođenje.

aba ligamilwaukee
KOMENTARI

KOMENTARI