Sport Centar

Bijedić: Nurkić je samovoljno napustio kamp reprezentacije

Bijedić: Nurkić je samovoljno napustio kamp reprezentacije

On je na svom službenom Facebook profilu, objavio pismo koje vam prenosimo u cjelosti.

”Prijatelji dragi, za one koji me ne znaju, moje ime je Elvir Bijedic i fizioterapeut sam košarkaske reprezentacije BiH od 1995, ratne godine, a i sudionik posljednjeg EP gdje je nasa reprezntacija nastupala u francuskom Montpellieru. Da, prilično dug period, od naseg Kindzeta, koji je tada bio selektor, pa do posljednjeg Duska Ivanovica. Puno, jako, puno, igraca se promijenilo, situacija, okolnosti, predsjednistava pa i generalnih sekretara.

Nije mi namjera, bilo koga glorificirati, braniti od bilo cega, ili bilo cijih napada, nego zelim da dam svoj doprinos novonastaloj situaciji u KSBiH. Mislim da sam potpuno relevantan da o tome govorim, jer sa reprezentacijom sam prosao jako puno i jako puno joj dugujem. Dakle, zelim da kazem istinu.
Zelim da kazem da smo jako tesko funkcionisali u ratu i postratnom periodu, utakmice kao domacini smo igrali u Berlinu, bez ikakve logistike, novca…,da igracke velicine nikada nisu bile upitne u nastupu za reprezentaciju.

Istina je da od 2005. pa do 2011. nismo bili na EP i istina je da je to tezak period za KSBiH i reprezentaciju. Radi prijatelja i javnosti zelim da kazem da je reprezentacija u tom periodu funkcionisala jako tesko, u tolikoj mjeri da je bilo upitno otici na prijateljsku utakmicu jer novaca za autobus nije bilo.
Uzgred to su uglavnom bile jako lose pripremne utakmice ( univerzitetska selekcija Turske) !!!!

Istina je da je grad domacin, par godina za redom bio sjajni Cazin, sa sjajnim ljudima i publikom. Toliko dobrim ljudima da su nas u hotelu i po restoranima hranili na svoj racun. Ali u Cazinu,uslovi za rad i zivot reprezentacije su bili jako, jako losi.

O uslovima za rad medicinske sluzbe i o dodacima prehrani, opremi i sl.ne bih govorio. Premalo je prostora da sve pobrojim. Reci cu samo – niceg nije bilo!!!!! Istina je da je postojala A muska selekcija, a da su ostale bile na ivici okupljanja, ili nisu postojale, dugovanja Saveza vec se mjere milionima. Istina je da smo u tom periodu izgubili na desetine mladih igraca koji su otisli da igraju za drzave koje svoje mlade reprezentativce okupljaju.

Sve u svemu dosli smo pred ambis. A onda potpuni preokret. Na celo Saveza dolaz, Harun Mahmutovic i u iznimno kratkom periodu stvari se slazu. Odlazimo na EP, konsoliduje se finansijska situacija, 2012 Aco je selektor, okupljaju se djeca svih uzrasta, ozivjela je zenska kosarka, 3 pobjede, sjajan nastup u Sloveniji, Djeca iz svih krajeva BiH igraju za svoju drzavu. Igraju i ne idu pod zastavu drugih, Uslovi za rad u svim reprezentacijima potpuno isti. Oprema, smjestaj, ishrana,putovanja, dodaci prehrani, medicinska zastita, vrhunske pripremne utakmice sa vrhunskim selektorima najviseg renomea. Slag na kraju i to je novija istorija,valjda je toliko ovaj narod kratke pameti zapamtio KADETSKI SMO PRVACI EVROPE, polufinalisti EP do 18, U pogonu je ove godine 7 (sedam) reprezentacija Istina je!!!

Kad smo kod istine imam obavezu da kazem da je Jusuf Nurkic samovoljno napustio kamp reprezentacije i nikom se nije javljao na pozive. Kaze da je imao bolove u koljenu. Istina je i to da kosarka boli i da je jako puno igraca koje boli i tetiva i loza i zglob i to im ne predstavlja prepreku za nastup. Boljelo ga je i pregledan je i konstatovano da nema prepreka za trening i nastupe u drzavnom dresu. U prilog tome ide i cinjenica da je cijelu sezonu odigrao za Denver, oko 80 utakmica. Za Denver moze, ali za BiH ne moze. I neka je, neka igra, ali neka pusti cestite ljude da ovdje posteno grade nesto sto vec mnogi unaprijed osudjuju na propast.

Harune Mahmutovicu, ima jos ljudi koji znaju cijeniti ono sto radis i u citavoj ovoj prici nisi sam.
Hvala za sve sto cinis za BH kosarku!!!!”, navodi se u pismu fizioterapeuta naše reprezentacije.

Podsjećamo, da su i prilikom prvog sukoba sa Jusufom Nurkićem, svi reprezentativci potpisali pismo u kojem se navodi da su stali na stranu generalnog sekretara Haruna Mahmutovića i košarkaškog Saveza BiH.

edin viscamirza teletovic
KOMENTARI