Sport Centar

BiH završila nastup na Mediteranskim igrama sa pet medalja (FOTO)

Mediteranske igre u španskoj Taragoni koje su održane od 21. juna do 1. jula bit će večeras zatvorene svečanom ceremonijom na Nou Estadio stadionu.

BiH završila nastup na Mediteranskim igrama sa pet medalja (FOTO)

Mediteranske igre u španskoj Taragoni koje su održane od 21. juna do 1. jula bit će večeras zatvorene svečanom ceremonijom na Nou Estadio stadionu.

Na ovim Igrama BiH je predstavljalo duplo više sportista nego na prošlim Igrama u Mersinu. Našu delegaciju činilo je 119 učesnika.

Osvojeno je pet medalja, čak četiri iz atletike i jedna u ženskom tenisu (dubl). Pored osvajača medalja, 10 sportista je u direktnoj borbi ostalo bez odličja.

U Taragoni zlato je pripalo bacaču kugle Hamzi Aliću, srebro teniserkama Dei Herdželaš i Nefisi Berberović, a bronza Abedinu Mujezinoviću (utrka na 800 metara), Mesudu Pezeru (kugla) i Dejanu Mileusniću (koplje). U sjajnoj konkurenciji, među evropskim, svjetskim i olimpijskim pobjednicima, ostvarili su, svakako, veliki uspjeh.

U analizi nastupa naše, brojne delegacije na jednom velikom takmičenju, ne smije se zanemariti činjenica da tu nije bilo Amela Tuke, Larise Cerić, Ivana Klepića, Damira Džumhura i Mirze Bašića čijim bi nastupima, sasvim sigurno,  konačni skor odličja bio mnogo bolji.

Od ostalih treba izdvojiti odličan prvi nastup paraplivača Nermina Memića te solidne ili vrlo dobre plasmane boksera, džudista, plivača, te takmičara u karateu, tekvondou, dizanju tegova, ritmičkoj gimnastici, kajaku, stonom tenisu i streljaštvu. U Taragoni su nastupale i dvije bh. ekipe, fudbaleri i odbojkašice, no nisu uspjeli proći grupnu fazu.

Inače, na dosadašnjih sedam Mediteranskih igara, od Monpeljea 1993. do Taragone, naši sportisti osvojili su 31 odličje.

Olimpijski komitet BiH vanrednim naporima uspio je zatvoriti finansijsku konstrukciju za skupi avio prevoz u jeku turističke sezone u Španiji, cjelokupnu sportsku opremu za našu delegaciju i ostale troškove. Sve to u momentu kada grant Ministarstva civilnih poslova još nije ni raspisan, a koji bi trebao u potpunosti finansirati ovakve značajne sportske manifestacije. Većinu finansija je osigurao OK BiH, a u djelu koji je nedostajao, priskočili su u pomoć strukovni savezi BiH na ćemu im se krovne sportskezahvaljuje.

Treba napomenuti da je u Taragoni naša delegacija nosila vrhunsku opremu bh. proizvođača NO1 iz Travnika koji ju je sponzorki izradio. Pored No1, novi sponzor olimpijske opreme će biti i GrafoBalkan GBT iz Banja Luke.

Zbog svega navedenog, Igre u Tarragoni bile su posebne  za OK BiH i cjelokupnu sportsku delegaciju.

Deset dana Mediteranskih igara je iza nas, bilo je lijepo i ugodno biti u društvu oko 4.000 sportista iz 26 zemalja sa tri kontinenta, a bh. predstavnici su ponosno i časno predstavljali svoju zemlju na ovom takmičenju.

 

mediteranske igre taragona
KOMENTARI

KOMENTARI