Sport Centar

BiH jedina reprezentacija u Evropi za koju ne igra nijedan igrač iz domaćeg prvenstva

Robert Prosinečki dva puta bio je na izlaznim vratima reprezentacije Bosne i Hercegovine i oba puta je preživio.

BiH jedina reprezentacija u Evropi za koju ne igra nijedan igrač iz domaćeg prvenstva

Robert Prosinečki dva puta bio je na izlaznim vratima reprezentacije Bosne i Hercegovine i oba puta je preživio.

Popularni Žuti dobio je podršku od Nogometnog saveza BiH i vodit će našu selekciju i u preostalim utakmicama kvalifikacija za EURO 2020., ali i baražu Lige nacija, gdje, ga pak očekuju znatno jači protivnici.

Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NSBiH je dao zadatak selektoru i stručnom štabu da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u martu 2020. godine, saopćili su iz krovne kuće bh. nogometa.

Ipak, ovdašnja javnost Prosinečkom najviše zamjera jednu poprilično bizarnu situaciju.

Naime, kako piše Avaz, Bosna i Hercegovina je jedina reprezentacija u kvalifikacijama za EURO 2020., od njih 55, koja u svojim redovima nema niti jednog igrača iz domaćeg prvenstva.

Prosinečki se nije trudio obići domaće klubove i gledati njihove utakmice, u kojima sigurno ima potencijala za reprezentaciju.

“Igrači iz Premijer lige nisu dobili poziv u A tim, jer iskreno mislim da u domaćem prvenstvu nema kvaliteta za mjesto u reprezentaciji, a ko ima, dobio je poziv u mladu reprezentaciju”, kazao je nedavno Prosinečki na pres-konferenciji.

Ruku na srce, ni ostale zemlje iz regije također nisu imale previše igrača iz domaćih liga. Slovenci i Kosovari, imaju tek jednog igrača, Crna Gora ima pet, Hrvatska šest, a Srbijanci i Makedonci sedam, piše Avaz.

Treba reći da je Prosinečki u svom mandatu, od januara 2018. pa do danas u reprezentaciju BiH ukupno pozvao 56 igrača, a njih 18 je po prvi put zaigralo za BiH upravo kod Žutog.

Naravno, spisak debitanata znatno je širi zbog američke turneje na kojoj je naša reprezentacija nastupala u januaru prošle godine, na kojoj su pozvani većinom igrači mlade reprezentacije BiH, klubova iz naše lige i regiona.

Iako je na početku mandata ostavljao dojam da će napraviti radikalne promjene u reprezentaciji, Prosinečki ništa drastično nije promijenio, a i sve je manje vremena da se desi neki veliki potez kod velikog Žutog. Živi bili, pa vidjeli.

TABELA KVALIFIKACIJA

fudbalska reprezentacija bihrobert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI