Sport Centar

BiH je dobila školovanog vaterpolo trenera

BiH je dobila školovanog vaterpolo trenera

„Izuzetna mi je čast što sam uspio da završim tako renomiranu trenersku školu sa vrhunskim predavačima. Iskreno se nadam da će se i na našem Fakultetu za sport (FASTO) u skorijoj budućnosti otvoriti jedna ovakva škola, te na taj način doprinijeti daljoj afirmaciji i popularizaciji vodenih sportova u Bosni i Hercegovini. Smatram da treneri mogu dobiti na važnosti s obzirom na stručnu kvalifikaciju i usmjerenje“, istakao je Sportski direktor VK Torpedo, Bojan Mustur.

Bojan Mustur je započeo svoju karijeru 1986. godine u VK Crvena Zvezda gdje se zadržao do 1992. godine gdje prelazi u jedan od najboljih svjetskih vaterpolo klubova, VK Partizan. U Partizanu je prošao sve takmičarske kategorije uključujući i seniorski B sastav, VK Banjica. Sa VK Partizan osvojio je mnogobrojne domaće i internacionalne trofeje.

Nakon 1999. godine se seli u Sarajevo, te postaje član Plivačkog kluba Bosna. Na ljetnjem državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u kategorijama juniori i seniori postaje vice-prvak u disciplinama slobodno (kraul), na 50, 100, 200, 400, 800 i 1500m. To su ujedno bile i prve osvojene medalje nekog plivača iz PK Bosna i Sarajeva nakon rata. Iste godine, Bojan Mustur postaje juniorski i seniorski reprezentativac BiH, ali bez značajnijih rezultata (1999-2000). U 2000. godini Mustur je bio u najužoj konkurenciji za sportistu Kantona Sarajevo. Kao aktivni član PK Bosna ostaje do 2002. godine.

Sa izgradnjom Olimpijskog bazena Otoka, 2008. godine, Mustur se uključuje u rad GKVS Sarajevo, gdje radi kao trener plivanja i vaterpola. Uz istinske vaterpolo entuzijaste iz BiH, kao što su bili pokojni Ivica Bačić iz Neuma, Edin Baralić (Sarajevo-Dubrovnik), Ervin Babić (Sarajevo-Dubrovnik), Jasmin Krekić (Sarajevo), prof.dr. Edin Mirvić (Sarajevo), te Slobodan Grahovac iz Banja Luke, smatra se jednim od pionira vaterpolo sporta u BiH nakon rata. Također, Mustur je bio jedan od glavnih aktera prve vaterpolo utakmice u Sarajevu nakon rata, GKVS Sarajevo – HVK Jadran Neum (decembar 2008.).

Bojan Mustur je trenutno jedan od talentovanijih i najtrofejnijih vaterpolo stručnjaka u BiH. Sa GKVS Sarajevo postao je prvi trener koji je osvojio Ligu Kantona Sarajevo u kategorijama juniori i mlađi juniori, te prvi Kup Federacije BiH u Zenici 2012. godine. Osvajač je i nekoliko medalja sa internacionalnih turnira u zemlji i inostranstvu. Trenutno je Sportski direktor i glavni trener u VK Torpedo Sarajevo.

Diplomirao je i magistrirao digitalnu scenografiju za pozorište, film i televiziju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za produkt dizajn, u klasi prof. Ognjenke Finci i akademika Zlatka Ugljena.

Više informacija o Bojanu Musturu može se pronaći na www.bojanmustur.com

celiknapoli
KOMENTARI

KOMENTARI