Sport Centar

Đedović i Zečević se spremaju za završnicu eEura: Ako prođemo grupu, možemo i do finala

Dok su širom svijeta zaustavljena mnoga sportska takmičenja uslijed pandemije korona virusa, virtuelna su nastavila da se odvijaju svojim tokom.

Đedović i Zečević se spremaju za završnicu eEura: Ako prođemo grupu, možemo i do finala

Dok su širom svijeta zaustavljena mnoga sportska takmičenja uslijed pandemije korona virusa, virtuelna su nastavila da se odvijaju svojim tokom.

Tako su e-reprezentativci Bosne i Hercegovine napravili veliki uspjeh i ostvarili plasman na e-Euro 2020. koje se igra putem platforme PS4 na igrici eFootball PES 2020.

Feđa „Zeusinjo“ Đedović i Igor „PlantifulBat7“ Zečević su u kvalifikacijama bili i više nego ubjedljivi završivši na prvom mjestu Grupe C, bez ijednog poraza ispred Kazahstana, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Švajcarske.

Kapiten tima je Feđa Đedović koji o svojoj karijeri kaže:

„PES igram već 23 godine, a profesionalno se bavim e-sportom 10 godina. Iza sebe imam preko 80 osvojenih lokalnih i regionalnih turnira, devetostruki sam prvak Bosne i Hercegovine i jednom viceprvak u PES-u, te sam 2016. godine sa trenutnim PES reprezentativcem Hrvatske, Markom Gelom bio i prvak Hrvatske u 2vs2.“

Ništa manje impresivna nije ni karijera Igora Zečevića:

„PES igram od samog početka serijala pa do dana danas. Većinom je to bilo sa prijateljima gdje smo se borili za titulu najboljeg PES igrača u društvu. 2018. godine počinjem ozbiljnije shvatati sve ovo, prijavljujem se na svoje prvo državno prvenstvo u PES-u i kao debitant na jednom tako velikom turniru susrećem se sa najboljim igračima u državi, osvajam prvo mjesto i tako odnosim titulu najboljeg PES igrača u Bosni i Hercegovini. Od ostalih uspjeha u periodu otkad aktivno igram ovu igru, izdvojio bih osvajanje turnira u Crnoj Gori, treće mjesto na regionalnom turniru u Hrvatskoj, te prošlogodišnje drugo mjesto na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, gdje je titulu najboljeg ponio moj prijatelj i kolega iz reprezentacije Feđa Đedović.“

Pored brojnih uspjeha obojica posebno izdvajaju plasman na e-Euro 2020.

„Na početku sezone u septembru sam odmah zacrtao tri cilja. Prvi je bio da postanem reprezentativac Bosne i Hercegovine. Drugi da se kvalifikujem sa kolegom koji bude uz mene na e-Euro, a nadao sam se da će to biti Igor jer bilo koja druga kombinacija igrača u reprezentaciji nam ne bi osigurala nastup na e-Euru. Treći cilj je bio da se kvalifikujem na Evropsko klupsko prvenstvo. Hvala Bogu sva tri cilja sam dostigao i sada je tu naravno i četvrti, a to je da na e-Euru napravimo što bolji rezultat“, kaže Đedović.

„Plasman na e-Euro i predstavljanje Bosne i Hercegovine je moje najveće PES dostignuće. Nešto o čemu svi sanjamo kad počnemo ozbiljnije igrati ovu video igru, to je igranje na najvećim svjetskim turnirima protiv najboljih igrača svijeta. Veoma sam ponosan na to što sam se svojim trudom i zalaganjem izborio da postanem reprezentativac Bosne i Hercegovine, te što smo opravdali povjerenje ljudi iz NS/FS BiH i kvalifikovali se među 16 najboljih zemalja Europe“, ističe Igor.

U kvalifikacijama su odigrali mnogo značajnih mečeva, ali neki su ipak bili značajniji od drugih o čemu Feđa Đedović kaže:

„Omiljeni susret u kvalifikacijama mi je Igorov meč protiv Kazahstana jer smo ih u uzvratu baš nadigrali i taktički i u svakom smislu. Ta utakmica je odlučivala da li ćemo ići direktno na e-Euro ili ćemo ipak u baraž. Na našu sreću odigrali smo perfektno i ostvarili ubjedljiv trijumf što je na kraju rezultiralo i osvajanjem prvog mjesta u grupi C.“

Zečević je malo neodlučniji po pitanju najznačajnijeg meča:

„Iskreno, za omiljeni meč se ne mogu lako odlučiti. Odigrali smo dva veoma bitna protiv reprezentacije Kazahstana. Prvi kad je Feđa igrao sa njima, gdje je gubio i postigao veoma važan pogodak za izjednačenje duboko u sudačkoj nadoknadi i omogućio nam da u uzvratne utakmice uđemo mirno, sa isto bodova kao i Kazahstan. Drugi meč je taj uzvratni protiv njihove reprezentacije gdje sam ostvario pobjedu koja je značila direktan odlazak Bosne i Hercegovine na e-Euro 2020.“

Naši e-reprezentativci vjeruju da mogu dostojno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na završnom turniru UEFA e-Eura 2020.

„Očekivanja na e-Euru nije baš zahvalno imati osim ako niste jedna od 3 ili 4 najbolje reprezentacije svijeta u PES-u. Smatram da nam je sigurno mjesto u top 8, ali s obzirom na to da smo u najtežoj grupi na e-Euru sa Španijom, Njemačkom i Rumunijom, plasman u nokaut fazu bi nam dao vjetar u leđa. Vjerujem da ako prođemo grupu da imamo velike šanse da dođemo do polufinala, pa čak i do finala. Španija spada u najbolje svjetske ekipe u PES-u tako da su oni tu apsolutni favoriti u grupi, dok se sa Njemačkom i Rumunijom možemo nositi unatoč tome što Nijemci imaju 3 reprezentativca koji nastupaju i za e-sport tim Šalkea i pripadaju maloj grupi dobro plaćenih profesionalaca u svijetu PES-a“, govori kapiten, a Igor Zečević takođe smatra da bh. tim može proći grupnu fazu:

„Nakon kvalifikacija gdje smo osigurali završnicu, postavili smo si za cilj polufinale e-Eura. Međutim, s obzirom na to da smo u „grupi smrti“ sa Njemačkom, Španijom i Rumunijom, cilj nam je prvo proći grupnu fazu. Mogu samo reći da ćemo dati sve od sebe kako bismo ostvarili što bolji rezultat i Bosnu i Hercegovinu predstavili na najbolji mogući način.“

Đedović i Zečević su ozbiljno shvatili pripreme za završni turnir:

„Naše pripreme se ne razlikuju puno od onih koje smo imali za kvalifikacije. NS/FS BiH nam je obezbijedio sve uslove za trening, te se naše pripreme odvijaju na vrhunskom nivou. Sedmično odradimo u 4-5 dana po par sati online treninga u kojim igramo protiv kolega iz cijele Evrope, ali igramo i između sebe. U većini slučajeva jedan uzima protivnike iz grupe, a drugi uzima našu reprezentaciju, mada nekada igramo utakmice BiH vs BiH“, rekao je Đedović.

„Što se tiče priprema moram prvo da pohvalim i da se zahvalim Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine koji je od početka kvalifikacija stao uz nas, te nam omogućio najbolju moguću opremu i uvjete za igru kako bismo i mi ostvarili što bolji rezultat. Što se tiče vježbanja, radim to kao i inače i gledam da svaki slobodan trenutak iskoristim kako bih vježbao i dočekao Euro u što boljoj formi“, dodaje Zečević.

Feđa i Igor imaju svoje načine kada biraju startnu postavu na utakmicama PES-a:

„Najbolji sastav na PES-u i uživo se kod mene dosta razlikuju. Najviše žalim što nemamo Begovića na PES-u, ali šta je tu je. Uglavnom, s obzirom na to da se e-Euro igra u balanced mode-u tj. svi igrači svih reprezentacija su relativno izjednačeni po ocjenama, onda i neki igrači koji možda ne bi igrali u prvom timu imaju mogućnosti jer imaju bolje ocjene od nekih standardnih prvotimaca. Moj idealni sastav na PES-u trenutno je – na golu Šehic, igram sa 3 štopera i lijevim bekom, a to su Bičakčić, Šunjić, Memišević i Kolašinac. Zadnji vezni je Pjanić, ispred njega su gotovo u istoj liniji centralni vezni Krunić i ofanzivni vezni Gojak, a u vrhu napada igram sa 3 centarfora, Kodro, Džeko i Višća, bez obzira na to što se Višća vodi kao krilni napadač. Kasnije sa klupe u većini slučajeva ulaze Koljić umjesto Višće, Milošević umjesto Gojaka i Sarić umjesto Krunića, mada se nekada odlučim da Pjanića prebacim na mjesto Krunića, a uvedem Bešića na mjesto zadnjeg veznog, dok Sarić ostane na klupi do kraja“, kaže Đedović i dodaje:

„U ovom balanced mode-u postavu nam diktira prije svega formacija koju odaberemo, a onda tek za par pozicija možemo da biramo koji nam profil igrača više odgovara. Npr. ako igramo sa 2 napadača, Džeko je siguran u vrhu napada, a uz njega su ili Koljić ili Kodro, ovisno kome koji vise odgovara. Isto je i za vezni red, nekom više leži Sarić, nekome Krunić, a nekome Pjanić na centralnom veznom, mada je Pjanke najbolji na zadnjem veznom trenutno.“

Sličnom logikom se vodi i Zečević:

„Prije svega moram da kažem na ovom turniru igramo u posebnom mode-u koji je Konami napravio za nas. Sve reprezentacije i svi igrači su izjednačeni po ocjenama kako bi svi imali jednake šanse za osvajanjem turnira. To znači da ostali napadači u reprezentaciji imaju istu ocjenu kao i naš najbolji igrač, Edin Džeko. Mojih idealnih 11 u ovom mode-u su: Šehić, Kolašinac, Memišević, Šunjić, Bičakčić, Bešić, Pjanić, Krunić, Višća, Džeko i Kodro.

Prvu postavu uglavnom biramo u odnosu na to kakvu formaciju i taktiku odlučimo igrati. Ja volim brze i okretne igrače s kojim mogu brzo u par poteza izigrati protivnika i napraviti priliku. Za razliku od mene Feđa je više smiren i igra polako, on preferira igrače koji su jaki u duelu i mogu sačuvati loptu.“

Završnica eEura 2020. biće održana 23. i 24. maja. E-reprezentativci BiH Feđa Đedović i Igor Zečević će večeras u 20:15 odigrati prijateljske mečeve sa Holandijom koje možete pratiti na YouTube kanalu Zeusinjo.

eeuroesportsfedja djedovicigor zecevic
KOMENTARI

KOMENTARI