Sport Centar

Bh. klub odbio igrati regionalnu ligu: Ne pristajemo na nametnute odluke

Regionalne lige, barem kad je u pitanju bh. košarka, pretvorili su se u vlastitu suprotnost.

Bh. klub odbio igrati regionalnu ligu: Ne pristajemo na nametnute odluke

Regionalne lige, barem kad je u pitanju bh. košarka, pretvorili su se u vlastitu suprotnost.

Svjedoci smo priče u kojoj je zaštićeni status Igokee u ABA ligi uzrokovao svojevrsnu talačku krizu i ucjene od strane Košarkaškog saveza RS koji zahtjeva da sada klub iz Laktaša ponovo bude oslobođen prve faze domaćeg prvenstva, iako u pravilima nemaju oslonac za tako nešto.

No, da regionalne lige mogu proizvesti i drugu vrstu problema na svojim plećima osjetio je Ženski košarkaški klub Play Off iz Sarajeva, koji je odlučio istupiti iz WABA lige. Razlog? Sistem takmičenja promijenjen je neposredno pred početak sezone, i to bez pristanka svih ekipa, što je rukovodstvo bh. kluba ocijenilo kao skandalozan potez i nametanje odluka koje nisu usaglašene među učesnicima.

Sistem, koji je inače bio identičan već godinama, promijenjen je tek tako, ekspresnom reakcijom Borda lige, koji čine Uroš Kranjc (inače direktor ŽKK Celje), Srbobran Filipović (predsjednik ŽKK Partizan – koji je, kojeg li paradoksa, istupio iz WABA) i Nadir Koredžija (komesar takmičenja i odgovorno lice Udruženja Ženska jadranska košarkaška asocijacija – WABA).

Zbog čega su napravili brzopotezni redizajn sistema takmičenja, pritom zanemarili činjenicu da nemaju mišljenje svih učesnika (ostavili klubovima samo 24 sata da se izjasne, i to elektronskim putem, ali nisu svi odgovorili) zna samo pomenuti trojac. Čak su iz Crvene zvezde tražili posebnu sjednicu da se raspravi o ovom pitanju, ali njihov prijedlog je odbijen.

No, evidentno je da regionalne lige i udruženja postaju entiteti za sebe te apsolutno ignorišu ono što se dešava u nacionalnim savezima kojima, zapravo, pripadaju ekipe učesnice njihovih takmičenja.

Tome u prilog govori i činjenica da je Zeničanin Koredžija, kao komesar WABA-e, za drugo kolo delegirao trojicu sudija iz RS koji su prethodno odbili sudjelovati na seminaru matičnog saveza, KSBiH. Da ne pominjemo slučaj Tonija Matića, koji nije delegat u zemlji u kojoj je prijavljen (Čapljina), ali uredno je pod zastavom BiH zaveden kao službeno lice ABA lige.

Cijela stvar u vezi WABA-e na koncu je kulminirala odlukom rukovodstva ekipe Play Off da istupi iz lige. Iz sarajevskog kluba poslali su pismo Bordu i ostalim učesnicima, čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obavještavamo Vas da ŽKK PLAY OFF Sarajevo neće učestvovati u WABA ligi u sezoni 2018/19.

Apsolutno ne prihvatamo nametnutu izmjenu propozicija odnosno sistema takmičenja 12 dana pred početak lige, jer je za istu promjenu potrebna apsolutna suglasnost svih klubova učesnika što u ovom slučaju nije učinjeno i gdje je ekipama učesnicama nametnuto da igraju jedinstvenu ligu od 18 kola umjesto takmičenja u dvije grupe kako je to slučaj bio u proteklih 6-7 sezona.

Upozoravali smo bord lige i zahtjevali da se poštuju usvojene propozicije odnosno sistem takmičenja na redovnoj skupštini WABA lige 29.06.2018.g., međutim 22.09.2018.g. obavješteni smo da je većinom glasova sistem takmičenja promijenjen.

Ne pristajemo na bilo kakvo nametanje odluka bez naše saglasnosti, a posebno zbog činjenice da je 12 dana pred početak lige nametnut novi sistem takmičenja suprotan već ranije usvojenom na redovnoj skupštini.

Takođe smatramo da je liga u odnosu na protekli period izgubila na kredibilitetu gubitkom sponzora i odustajanjem 5 ekipa iz Srbije i Hrvatske u ovoj sezoni (Medvešćak, Raguza, Split, Partizan, Kraljevo) koje su kroz sistem takmičenja u svojim državama i u skladu sa brojem pripadajućih mjesta u WABA ligi imale pravo učešća u sezoni 2018/19.

Zbog svega navedenog, zaista ne vidimo svrhu našeg takmičenja u WABA ligi koju smo igrali proteklih 5 sezona.
U narednom periodu ćemo učestvovati u međunarodnim takmičenjima/ligama u kojima se poštuju usvojene propozicije u saglasnosti sa svim učesnicima ,odnosno iste ne mjenjaju neposredno pred početak takmičenja bez saglasnosti svih učesnika koji bi u svakom takmičenju ili bilo kom obliku udruživanja klubova trebali imati ravnopravan status.

S poštovanjem,
ŽKK PLAY OFF Sarajevo”

zkkplayoff
KOMENTARI

KOMENTARI

namik
Gost

samo vi u inat!
jebbo li vas Dodik koji vas finansira iz drzavnog budzeta!isti ste ko i gazda vam(brat je tu figurativno)…

wpDiscuz