Sport Centar

Bh. klizači počinju takmičenja na Svjetskom kupu

Seniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Edin Branković i Nihad Bašić, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH i Olimpijskog komiteta BiH, u nedjelju 24.9.2017, putuju u Budimpeštu (Mađarska), gdje će od 28. septembra do 1.oktobra nastupiti na prvom od četiri Svjetska kupa.

Bh. klizači počinju takmičenja na Svjetskom kupu

Nakon Mađarske, Edin i Nihad nastavljaju put za Holandiju, gdje ih očekuje drugi nastup na Svjetskom kupu od 5. do 8.oktobra u Dordrechtu. Nakon kratke pauze, u novembru ove godine putuju u Aziju, gdje će nastupiti na Svjetskim kupovima u Shanghaiu (Kina) od 9. do 12. i Seoulu (Južna Koreja) od 16. do 19. novembra.

Ovi Svjetski kupovi su za naše i druge reprezentativce ujedno i kvalifikacioni za odlazak na ZOI u Pyeong Chang (Južna Koreja). Nakon završetka četvrtog Svjetskog kupa u Seolu i nakon što se zbroje svi rezultati, znati će se koji je brzoklizač i u kojoj diciplini (500, 1000 i 1500 m) izborio plasman za nastup na ZOI 2018.

Na ove Svjetske kupove, sa Edinom i Nihadom putuje i trener iz Belgije Pieter Gusel i, po prvi put, i fizioterapeut Nedim Ćatibović, kojeg je Savez klizačkih sportova BiH angažovao kako bi naši reprezentativci imali do sada najbolje uslove za kvalitetnije nastupe.

U Savezu klizačkih sportova BiH se nadaju da će Branković i Bašić, nakon uspješno provedenih priprema u SAD i Belgiji, u konkurenciji najboljih seniora svijeta u brzom klizanju izboriti plasman koji će ih odvesti na ZOI, po prvi put u ovom sportu u našoj zemlji, što je san svakog sportiste i kruna karijere.

edin brankovicnihad basic
KOMENTARI