Sport Centar

Beroe iz Stare Zagore: Klub stogodišnje tradicije, koji je pobjeđivao i slavni Juventus

Beroe iz Stare Zagore: Klub stogodišnje tradicije, koji je pobjeđivao i slavni Juventus

Beroe je osnovan prije 100 godina, 6. maja 1916. godine, a nose nadimak Zeleni, jer su klupske boje zelena i bijela. Igraju na Beroe stadionu kapaciteta 12 128 sjedećih mjesta, a najveći uspjeh ostvarili su 1986. godine kada su postali prvaci Bugarske. U novije vrijeme dva puta su osvajali Kup 2010. i 2013. godine.

Klub koji ima tradiciju dugu jedno stoljeće prvi nastup u UEFA takmičenjima imao je u sezoni 1971–72 kada su u 3. kolu Kupa UEFA eliminisani od OFK Beograda, a u sezoni 1973–74 igrali su čak i četvrtfinale Kupa pobjednika kupova, gdje ih je zaustavio istočnonjemački Magdeburg (2–0 i 1–1), a prethodno su izbacili i čuveni Athletic Bilbao pobijedivši ga sa 3:0. Beroe je svojeveremno znao savladati i slavni Juventus. Bilo je to u sezoni 1979-80 kada su sa 1:0 pobijedili Italijane u drugoj rundi Kupa pobjednika kupova, ali su u Torinu poraženi sa 3:0, a posebno je zanimljivo da je to samo jedan od dva bugarska tima koji u Evropi ima pozitivan bilans pobjeda i poraza, računajući i nastupe u Balkanskom kupu koji su osvajali čak četiri puta.

Nakon najvećeg  uspjeha i osvajanja titule 1986. godine, klub je zadesila velika finasijska i rezultatska kriza, pa je sve do početka novog milenija ”lutao” između prve i druge lige, da bi konačano u posljednjem desetljeću uspjeli da se vrate na stare staze slave, osvojivši u tom peridou i dva trofeja Kupa.

Beroe posjeduje i tri vlastita igrališta za treniranje, a u sklopu stadiona nalaze se u teniska igrališta, kao i teniska dvorana. Prošle sezone su također igrali kvalifikacije Evropske lige, a nakon što su u prvom kolu eliminisali litvanski Atlantas sa ukupnih 5:1, u drugom su ispali od Brondbya (0:1, 0.0).

Trenutna vrijednost njihovog igračkog kadra procjenjuje se na 9,95 miliona eura, a najskuplji igrač je lijevokrilni bugarski reprezentativac Spas Delev vrijedan 900 000 eura prema portalu transfermarkt.de. Beroe ima četiri reprezentativca, a osim pomenutog Deleva, dres bugarskog nacionalnog tima oblačili su i Ivo Ivanov, Ventsislav Vasilev i Blagoy Makendzhiev. U ekipi imaju samo šest stranaca među kojima se ističe iskusni 34-godišnji brazilski veznjak Elias. Prosječna starost ekipe je 26,6 godina, a najbolji strijelac u prošloj sezoni bio je Sirijac Ismail Isa sa sedam golova, Elias je postigao pet, a Delev četiri, uz čak devet asistencija.

Zanimljivo, 17. maja ove godine odigrali su i prijateljski meč protiv Partizana kojim su obilježili 100. godišnjicu postojanja kluba, a slavili su sa 2:0.

dan nezavisnosti bihterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI