Sport Centar

Begić: Rame je malo bolje, nadam se da ću igrati više u narednim mečevima

Odbojkašice Bosne i Hercegovine okončale su prvi turnir CEV Srebrene lige s dva trijumfa i jednim porazom te se sa sedam bodova, pred večerašnji nastavak takmičenja i novi duel protiv Latvije u Gradskoj arena “Husejin Smajlović” u Zenici (20.00 sati), nalaze na liderskoj poziciji u grupi B.

Begić: Rame je malo bolje, nadam se da ću igrati više u narednim mečevima

Odbojkašice Bosne i Hercegovine okončale su prvi turnir CEV Srebrene lige s dva trijumfa i jednim porazom te se sa sedam bodova, pred večerašnji nastavak takmičenja i novi duel protiv Latvije u Gradskoj arena “Husejin Smajlović” u Zenici (20.00 sati), nalaze na liderskoj poziciji u grupi B.

U tri meča prvog turnira, bh. odbojkašice savladale su Latviju i Portugal sa maksimalnih 3:0, dok su jedini poraz doživjele od Estonije s 2:3 pa imaju realne izglede da se, nakon četvrtka i završetka drugog turnira, plasiraju među prve dvije ekipe u grupi B te izbore plasman i na Final four CEV Srebrene lige, koji će se od 11. do 13. juna ove godine igrati u Mariboru (Slovenija).

U nastavku takmičenja selektor BiH, Srbijanac Stevan Ljubičić, moći će nešto više računati i na usluge kapitenice i najbolje igračice Edine Begić, koja ima problema s bolovima u ramenu. Begić je propustila meč protiv Latvije, protiv Estonije je pokušala pomoći da se izbjegne poraz, ali je igrala samo nekoliko minuta te, praktično samo za prijem protivničkog servisa.

Već protiv Portugala, rame je bilo malo bolje. Međutim, moram ga još sačuvati, jer se radi o povredi koja me je i ranije udaljavala s terena. Nadam se da ću igrati više, jer povreda je malo sanirana. Naravno da treba tu još uvijek malo vremena, jer s ramenom imam problema već tri godine. To me uvijek malo vraća nazad, jer moram provoditi i terapije. Nadam se da ću biti spremnija, da ću moći više da udaram i da koristim svoje rame“, objašnjava Begić, koja je uvjerena da će moći nastupiti u preostale tri utakmice.

Što se tiče prvog turnira, ističe kako je mali pad u igri bio protiv Estonije te su, mada su bile blizu preokreta, izgubile taj meč. Nakon lako dobijenog prvog seta protiv Estonije (25:12), činilo se da će to biti lagan posao. Ali nije bio.

Tako je počelo i protiv Portugala. Uvijek prve setove počnemo stvarno jako pa se, onda malo opustimo, što nam je možda jedan problem u igri. U drugom smo setu protiv Portugala gubili s 7:14, ali sam jako zadovoljna kako smo se uspjele vratiti. To znači da napredujemo i znači da se u narednim utakmicama, iako budemo gubile, možemo vratiti”, podvlači Begić.

Kvalitet tima postoji i za bolje igre i rezultate, ali je neophodno postići stabilnost igre. Sve to je, bez obzira i na uspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine i historijski plasman na veliko takmičenje, sasvim normalno za novi i bh. tim u stvaranju. Zajedno su odigrale samo 10-ak utakmica pa se još uvijek igračice privikavavaju na novog selektora, a i on na njih.

“Nama Srebrena liga znači puno zbog priprema za nastup na EP-u. Treba nam dosta utakmica da se uigramo. Tako da su ove utakmice važne, ne samo za bolje naše mjesto na ranking listi, nego nam i generalno znače puno. Još treba da se uigravamo, što se vidi i na ovim utakmicama, u kojima imamo neke padove iz kojih moramo dosta brže da izađemo. Da naučimo da dosta brže izlazimo iz kriznih momenata”, kaže Begić.

Liderska pozicija u grupi osigurava im dodatni autoritet kod suparničkih timova pa se nameće pitanje mogu li izdržati pritisak koji nosi prvo mjesto.

Mi se maksimalno trudimo da osvjetlamo obraz, boje i grb naše države, koje nosimo na dresu. Ono što moram priznati, jeste da, bez obzira ko nam je protivnik, mi uvijek moramo da se trudimo i stvarno to pokazujemo. Ove naredne tri utakmice bit će nam teške. Neće biti lagane, pogotovo što se u sedam dana igra šest utakmica. To je fizički jako teško izdržati. Evo, ni ja u Italiji nikada nisam igrala zaredom utakmice”, ističe Begić.

Zbog toga će, napominje, biti važna fizička i psihička sprema ekipe da održi nivo igre. Nada se da je dan odmora bio dovoljan te da će spremne ući u preostale tri utakmice, od kojih prvu igraju večeras protiv Latvije.

Svi rezultati prvog turnira: BiH – Latvija 3:0, Portugal – Estonija 3:2, Portugal – Latvija 3:0, BiH – Estonija 2:3, Estonija – Latvija 3:0 i Portugal – BiH 0:3. Tabela grupe B: BiH 7 (8:3), Estonija 6 (8:5), Portugal 5 (6:5), i Latvija 0 bodova (0:9).

Raspored preostalih, utakmica 2. turnira u Zenici: večeras: Estonija – Portugal (17.00) i BiH – Latvija (20.00); sutra: Latvija – Portugal (17.00) i Portugal – BiH (20.00) te u četvrtak, 3. juna: Estonija – Latvija (17.00) i BiH – Portugal (20.00).

edina begic
KOMENTARI

KOMENTARI