Sport Centar

Baždarević: Za mene ne bi bilo čudo da protiv Francuske napravimo pozitivan rezultat

Naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević s privremenom adresom u francuskom Sošou smatra da Zmajevi nisu bez šansi protiv Trikolora.

Baždarević: Za mene ne bi bilo čudo da protiv Francuske napravimo pozitivan rezultat

Naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević s privremenom adresom u francuskom Sošou smatra da Zmajevi nisu bez šansi protiv Trikolora.

Bivši selektor BiH nada se iznenađenju.

“Da ne budem sad neki veliki pametnjaković, ali zašto ne, možemo iznenaditi favoriziranu Francusku”, rekao je Baždarević u razgovoru za Dnevni avaz te dodao:

“Ako nešto može biti sreća za nas, odnosno olakšavajuća okolnost, to je da Francuska u zadnjim utakmicama nije bila onako moćna kako to može biti. Samo bih poželio da u top-formu ne uđu u srijedu… Mislim da su prije sedam dana imali puno poteškoća u domaćem duelu s Ukrajinom (1:1), a i u nedjelju u Kazahstanu (0:2). Nije to bilo onako kako oni mogu igrati. Prema tome, oni su u nekom periodu koji nije baš najbolji, a svi znamo da je u fudbalu sve moguće”, kazao je Baždarević i nastavio:

“Zašto im mi ne bi napravili problema kao Ukrajinci? Ostajem veliki optimista zato što je to moja reprezentacija koju dobro poznajem i želim da tako bude. Šanse postoje, ne nekakve, nego realne. A sve zavisi od toga koliko ćemo mi biti moćni u našoj igri, odnosno dobro organizirani i uspjeti da neutraliziramo njihovu igru. To su važne stvari, bez obzira što smo svi svjesni da će biti jako, jako teško doći do cilja, jer bilo koji francuski igrač u svakom trenutku može napraviti razliku, pogotovo Mbappe, Dembele, Griezmann…”

Naglašava da im jedan dobar kolektiv ipak može odgovoriti.

“Za mene ne bi bilo čuda da napravimo pozitivan rezultat. To želim i učinit ću sve s moje strane, što mogu, da bude tako”.

Na pitanje kako igrati s tako moćnim timom, Baždarević odgovara:

“Mislim da možemo izvući pouku iz prethodne utakmice Francuska – Ukrajina 1:1, u kojoj su Ukrajinci igrali sa pojačanom odbranom, sa tri, odnosno pet igrača nazad. Također, u jednom momentu su ostavili loptu Francuzima, jer mislim da je ovaj tim Trikolora čak bolji kad protivnik ima posjed. Najjači su kad oduzmu loptu, u toj tranziciji su izuzetno jaki, pogotovo ako se otvori prostor Mbappeu i Dembeleu. Jednostavno, moramo biti dobro, baš dobro organizirani, da je stalno puno igrača tamo gdje se nalazi lopta. A ne otvoriti se i ostaviti protivniku puno prostora. Znači, to mora biti kolektivna igra, s non-stop pomijeranjem linija tima”, analizira popularni Meša.

Dobitna kombinacija trebala bi biti plitka formacija.

“Možemo mi biti i visoko, ali svi zajedno. Tamo gdje je lopta i centar igre mora biti dosta naših igrača koji mogu reagirati. Moramo biti čvrsti, borbeni, angažirani, a kada djelujemo, to moramo raditi kolektivno. Vjerujem u Džeku, Pjanića i naše momke. Bit ću sretan ako napravimo pozitivan rezultat”, zaključio je Baždarević.

francuskakvalifikacije za sp u katarumehmed bazdarevic
KOMENTARI

KOMENTARI

Coda
Gost

Dobro receno.

wpDiscuz