Sport Centar

Bajramović o porodičnoj tragediji: Teško je prihvatiti da više nemam oca, ali morao sam proći kroz sve

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Zlatan Bajramović, ovih dana proživljava jako teške trenutke. Njegov otac Hadžo, poginuo je nedavno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Zabrđu kod njegovog rodnog Viteza, gdje Bajramovići imaju porodičnu kuću.

Bajramović o porodičnoj tragediji: Teško je prihvatiti da više nemam oca, ali morao sam proći kroz sve

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Zlatan Bajramović, ovih dana proživljava jako teške trenutke. Njegov otac Hadžo, poginuo je nedavno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Zabrđu kod njegovog rodnog Viteza, gdje Bajramovići imaju porodičnu kuću.

O svemu što prožiivljava govorio je za Avaz, a dotakao se i utakmice Lige nacija, koja očekuje reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te onoga čime se trenutno bavi.

“Teško mi je prihvatiti da sam ostao bez oca”, započinje Zlatan razgovor, pa nastavlja:

“Šta drugo da kažem nego da sam morao kroz sve to proći na neki, tako da kažem, brzi način. Naravno, svaki dan mislim na to i, jednostavno, onda se bacim na posao. Jer, kad imaš neki posao i pokušavaš da se maksimalno koncentriraš na to što radiš, manje misliš na neke „druge“ stvari. Nekad pokušavam da na to ni ne mislim, ali teško je to”, priča Bajramović.

Naš nekadašnji fudbalski as trenutno trenira juniore njemačkog Karlsruhea.

“Ide dobro, zadovoljan sam. Dobro stojimo na tabeli. Jednostavno, sviđa mi se posao s mladim igračima, uz koji se borim da što lakše prebrodim ove teške dane “, naglašava Bajramović.

Na pitanje je li se u trenerskoj karijeri opredijelio za rad s omladinskim kategorijama ili ima veće ambicije, Bajramović odgovara:

“Mislim da svako ima ambicije za nešto više. Međutim, to se desi ili ne desi. Na neki način, tu treba i malo sreće, uspjeha u radu, jednostavno svega pomalo da se poklopi.”

Iza Bajramovića je zavidna igračka karijera u Bundesligi, puno poznanstava u svijetu fudbala, a o njegovim ljudskim osobinama ne treba trošiti riječi, tako da ne bi trebalo biti „zime“ ni u trenerskom poslu.

“U današnjem fudbalu moraš znati mnoge stvari te napredovati u svom radu. To pokušavam. Međutim, još ne razmišljam šta će biti u budućnosti, jer nemam ništa od toga”, objašnjava Bajramović.

Neizbježna tema je naš državni tim.

“Mislim da mi uvijek imamo kvalitetne igrače, od kojih samo treba sklopiti dobar tim”, kaže nekadašnji veznjak naše reprezentacije.

Ipak, to nije lagan posao, pogotovo ne u trenutku smjene generacija, kao što je to slučaj sada.

“Slažem se… Najbitniji su rezultati, a ne to igramo li dobro ili lijepo za oko. Mislim da možemo i moramo biti veoma zadovoljni plasmanom u Ligi nacija. Ako Bog da, nadam se da ćemo uskoro upasti u prvu jakosnu skupinu – Ligu „A“. Naša reprezentacija sada možda nema igrače onakvih individualnih kvaliteta kao što je to bio slučaj prije, tako da moramo imati jak, stabilan kolektiv”, podvlači Bajramović.

Na pitanje vidi li u današnjem našem državnom timu nekog svog nasljednika, Bajramović odgovara:

“Ma ne. Svako vrijeme ima svoje igrače, na neki način. Ne, ne bih ja sad tu pričao o sebi i upoređivao se s nekim. Svi naši današnji reprezentativci su dobri. Najvažnije je da imaju volje i želje za dokazivanje. Samo neka ovako nastave”, zaključuje Bajramović.

Austrija je desetak mjesta bolje plasirana od našeg državnog tima na FIFA-inoj rang-listi i ima skuplji tim, prema njemačkom Transfermarktu, ali Bajramović vjeruje u dobar rezultat u Beču.

“Naša reprezentacija ima i znanja i snage da neporažena napusti Beč. Dovoljan nam je i bod… Mislim da Austrijance možemo iznenaditi i kroz kontranapad. Također, na ruku nam ide i to što će na tribinama biti puno naših ljudi.

Na Ernst Hapel stadionu će biti kao da igramo kod kuće u Bosni, a to su sve pozitivne stvari za nas”, ističe za kraj Bajramović, koji zbog odbrane diplomskog rada neće prisustvovati ovoj utakmici.

“Ne mogu doći na utakmicu u Beč. U tom terminu bit ću u Sofiji, gdje završavam diplomski rad za profi trenersku licencu”, kaže Bajramović.

zlatan bajramovic
KOMENTARI

KOMENTARI