Sport Centar

Bajević predstavio saradnike i poručio: Igrači moraju shvatiti da igraju za reprezentaciju

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Dušan Bajević danas se obratio brojnim novinarima u prostorijama NSBiH te predstavio svoje saradnike u stručnom štabu reprezentacije.

Bajević predstavio saradnike i poručio: Igrači moraju shvatiti da igraju za reprezentaciju

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Dušan Bajević danas se obratio brojnim novinarima u prostorijama NSBiH te predstavio svoje saradnike u stručnom štabu reprezentacije.

Rusmir Cviko, Adnan Čustović i Slaven Musa bit će pomoćnici u trenerskom “staffu”, a Eldin Jelešković je zadužen za kondicionu pripremu. Zvjezdan Misimović će biti v. d. tehničkog direktora selekcije, a Darko Ljubojević tim-menadžer. Trener golmana bit će naknadno izabran.

Nakon uvodnog obraćanja, Bajević je istakao:

“Istina je da u tom periodu kada sam dobio prijedlog, nisam u prvom momentu znao da ću biti selektor. No, kako su dani bili kraći, pokušali smo donijeti odluku i vrijeme koje sam proveo u Savezu me uvjerilo da pristanem biti selektor. Ponosan sam što sam ovdje i želimo otići na Euro. Počet ćemo odmah raditi i želimo vidjeti šta je prednost, a šta treba raditi”.

Potom je odgovorio na pitanje o eventualnom povratku Ognjena Vranješa u reprezentaciju:

“On je bio dio reprezentacije dugo. Dao je mnogo reprezentaciji i to mu niko ne osporava. Borbenost i zalaganje. Najviše zavisi od njega samog da li će se vratiti u reprezentaciju. Razgovarao sam s njim i još ću jednom, pa ćemo vidjeti. Ipak, to od njega zavisi”.

Zatim je naglasio:

“Svi igrači koji su spremni, računam na njih. Danas ne mogu govoriti nikako o imenima, pomenuli smo Vranješa i to je to. Ne možemo sada o imenima. Reprezentacija je reprezentacija, igrači se moraju promijeniti i shvatiti da igraju za reprezentaciju. Ambijent odličan postoji i mora da postoji. Ako ga nema, stvorit ćemo ga. Razgovarat ćemo sa svima. Igrači nam igraju u velikim klubovima van BiH i moraju tako i igrati na terenu.”

O prvom protivniku u baražu je istakao:

“Razmišljali smo o prvoj utakmici i sa stručnim stabom analiziramo. Skupit ćemo se još nekoliko puta i moramo upoznati Sjevernu Irsku što bolje. Imamo sliku o njima, ali radit ćemo još. Imamo dug period pred nama, najvažnije je da se spremimo za prvog rivala i da prođemo, no morat ćemo i ostale analizirati već sada za eventualno finale. Imat ćemo malo vremena za pripremu, ali je isto tako i njima. Za tih nekoliko dana imat ćemo videe, analize i upoznavanja o protivniku kako bi savladali najvažniju prepreku”.

Govorio je i o psihološkom aspektu:

“Motiv postoji i svi su svjesni šta nam donose pobjede u ovim utakmicama. Pomoći će nam utakmice koje smo već igrali protiv njih, moramo pratiti sve o njima i biti sigurni kakvi su. Igrači koji ne igraju u klubovima, a dobri su, ne možemo riješiti taj problem. Najvažnije je iskustvo u ovim situacijama, tako da nećemo gledati ljepotu u ovim utakmicama, nego samo da dođemo do pobjeda koje nam trebaju”.

Potom je riječ uzeo Zvjezdan Misimović:

“Nemam namjeru preseliti se u Sarajevo, ostajem u Minhenu. Ima neki kodeks kako se igrači moraju ponašati. Djeca gledaju u njih i moraju biti primjer van terena. Posebno kada se nosi dres naše reprezentacije. Ko god bude pružao dobre partije, nije zaboravljen. Nama svaka pomoć dobro dolazi i nadam se da će što više igrača biti u igračkom procesu”.

Zatim je selektor govorio o Luliću:

“Lulić je svojim zadnjim nastupom pokazao šta je i kakav je. On je spreman da pomogne reprezentaciji i nećemo žuriti. Imamo dosta vremena i trebamo biti sigurni u ono što slijedi. Moraju biti spremni igrači za meč i ne smijemo pogriješiti. Nemamo pravo na grešku. Poslije svega svi će dati sve od sebe kako bi se utakmica dobila.”

Misimović se zatim nadovezao:

“Sigurno da ću imati utjecaj u svlačionici na igrače. Bitan je faktor atmosfera za ove utakmice. Nemamo puno vremena za ostale stvari tako da ona mora biti na vrhuncu”.

O svojoj budućnosti na klupi BiH, Bajević je kazao:

“Ne razmišljamo o mandatu nakon EP i o Kataru poslije. Samo je ova utakmica u planu i ne znam da li zavisi moj mandat o rezultatima. Stručni štab je odličan, veoma ozbiljan i ja mu vjerujem. Radit ćemo dobre analize kako bi što spremniji bili. Moramo dobiti te utakmice”.

dusan bajevickvalifikacije za euro 2020zvjezdan misimovic
KOMENTARI

KOMENTARI