Sport Centar

Bajević: Odgurnuo sam Misimovića, želio je da odlučuje ko će igrati što nisam mogao dozvoliti

Ispadanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine iz A Divizije Lige nacija obilježilo je završetak nastupa u 2020. Ovo je bila rezultatski najslabija godina otkako se bh. državni tim takmiči na međunarodnoj sceni.

Bajević: Odgurnuo sam Misimovića, želio je da odlučuje ko će igrati što nisam mogao dozvoliti

Ispadanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine iz A Divizije Lige nacija obilježilo je završetak nastupa u 2020. Ovo je bila rezultatski najslabija godina otkako se bh. državni tim takmiči na međunarodnoj sceni.

Dušan Bajević je završio selektorsku misiju bez pobjede na klupi BiH u 2020, godini koja je završena bez trijumfa, kao i 2002, u kojoj su zabilježena takođe samo dva neriješena rezultata i četiri poraza. Slab učinak imao je za posljedicu da će BiH dočekati žrijeb kvalifikacija za SP 2022. u Kataru, u četvrtoj jakosnoj grupi.

To je veliki nazadak u odnosu na start kvalifikacija za Euro 2016, kada je BiH bila u prvom šeširu žrijeba. Ceh za neuspjehe platio je najodgovorniji, sada već bivši selektor Bajević, koji je preuzeo nacionalnu selekciju kada je njen pad već bio uveliko u toku.

“Ne znam šta bih rekao o periodu provedenom na selektorskoj poziciji. Nezahvalno je pričati bilo šta kada su rezultati slabi. Šta god bi rekli, biće protumačeno vjerovatno u negativnom smislu. Možda je bolje da sačekamo proljeće za opširniji razgovor, ali pretpostavljam da je to kasno. Razumijem vaše novinarske potrebe i aktuelnost trenutka. Znam da je dugo čekati nekoliko mjeseci da se slegnu određene stvari i situacija možda postane jasnija”, rekao je Bajević u razgovoru za Al Jazeera Balkans.

Utisak je da je nekada proslavljeni napadač i trener Veleža i AEK-a tužan što sa reprezentacijom svoje države nije ostvario bolji rezultat kao selektor. Bajević ističe da je radio najbolje kako je znao na selektorskom mjestu.

“Ne trebaju mi prepucavanja preko medija u 72. godini (rođen je 10. decembra 1948. u Mostaru). Mislim da je stvorena loša atmosfera zbog budućih izbora u Nogometnom savezu BiH. Izvršni odbor treba da sagleda stanje u reprezentativnom bh. fudbalu i donese nimalo lagane odluke u cilju konsolidacije. Brojne pojedinosti o svim dešavanjima, kao i radu naveo sam u izvještaju Izvršnom odboru Saveza.“

U centru pažnje bio je njegov sukob sa vršiocem dužnosti tehničkog direktora i koordinatorom nacionalnih selekcija Zvjezdanom Misimovićem, koji je obavljao i funkciju savjetnika IO NSBiH za pitanja fudbala. Čak se govorilo i o fizičkom konfliktu.

“Fizičkog sukoba nije bilo. Nas dvojica smo razgovarali i odgurnuo sam ga. Ljudi me poznaju kakav sam po prirodi. Misimović je želio o svemu da odlučuje, pa tako i o tome ko će igrati, što nisam dozvolio kao selektor. U svom proteklom trenerskom radu nisam dopuštao drugima da se miješaju u moj posao, a naročito u izbor igrača. Za vrijeme dok je Misimović igrao za reprezentaciju BiH, imao je također nesporazume sa bivšim selektorima Miroslavom Ćirom Blaževićem i Safetom Sušićem. Ne želim da ulazim u pojedinosti tih nesporazuma. Na ovaj način poslije slabih rezultata BiH u kvalifikacijama za Euro i Ligi nacija, ne bih volio da se ovo shvati kao da branim predsjednika Nogometnog saveza BiH Elvedina Begića. Zaista, nemam potrebe, a niti razloga za tim.“

Podsjetimo da je Bajević krivicu za podbačaj BiH preuzeo odmah nakon završenih zvaničnih mečeva.

“Poslije posljednje utakmice sa Italijom, izjavio sam da sam ja krivac i da nikoga ne treba optuživati. Tako sam preuzeo odgovornost“, naglasio je Bajević.

dusan bajeviczvjezdan misimovic
KOMENTARI

KOMENTARI