Sport Centar

Avdić: Na Ilidži smo napravili mini-Orlando, vrijeme je da država počne više vjerovati sportistima

Samir Avdić se konačno može naspavati. Gotovo je, idemo na Evropsko prvenstvo.

Avdić: Na Ilidži smo napravili mini-Orlando, vrijeme je da država počne više vjerovati sportistima

Samir Avdić se konačno može naspavati. Gotovo je, idemo na Evropsko prvenstvo.

Direktor košarkaške reprezentacije BiH, čiji dres je ponosno nosio i kao kapiten jedne fenomenalne generacije, odradio je ogroman posao. Samo on zna šta je sve prošao protekle sedmice.

Iako iscrpljen, jutros nosi lice sretnog čovjeka. Takozvani “balon”, najzahtjevniji oblik organizacije sportskog takmičenja u eri pandemije, izvukao je iz njega posljednje atome snage, ali isplatilo se.

Ne samo da naši Zmajevi idu na EP, već stižu i pohvale za sjajno apsolviranu misiju izvan košarkaškog parketa.

“Vjerujem da je Košarkaški savez BiH odradio vrhunski posao. Od prvog dana, kada smo tek poslali aplikaciju za organizaciju ‘bubblea’, pa sve do danas, kada je stavljena tačka na takmičenje u ovom drugom prozoru kvalifikacija. Dakle, tu mislim i na organizaciju ženskog turnira, ne samo muškog. Ljudi su imali priliku vidjeti kako je sve to izgledalo i koliko je zahtjevan ovo zadatak bio”, govori Avdić za SCsport te naglašava kako je sve to primijećeno “tamo gdje treba”:

“Dobili smo već jedno pismo s pohvalama od FIBA-e. Drago mi je i da je KSBiH, zajedno sa vrijednim uposlenicima hotela Hills omogućio svima da se uvjere kako mi ovdje imamo infrastrukturu i sposobnost da organizujemo vrhunsko takmičenje u ovim specifičnim okolnostima. U potpunosti smo odgovorili zadatku, na Ilidži smo napravili jedan mini-Orlando (grad u kojem je upriličena završnica NBA sezone, op. a.). Proveli smo hiljade PCR testova, rigorozno provodili mjere na svakom centimetru, sad možete zamisliti koliko je sve to koštalo, zajedno sa svim ostalim”, ističe direktor reprezentacije.

Nagrada je stigla u obliku plasmana na Evropsko prvenstvo.

“Najvažnije je da smo taj sportski segment maksimalno ispoštovali. Ovo je jedna nova generacija igrača, koja igra racionalno i ima dobru hemiju sa selektorom Vedranom Bosnićem na čelu. Ko me poznaje, zna da samo oprezan u nekim konstatacijama, ali u ove momke sam vjerovao od prvog trenutka. Sada je vrijeme da i država počne vjerovati u njih i naše ostale sportiste. Nadam se da je svima jasno da su to ustvari naši najbolji ambasadori, koji apsolutno zaslužuju podršku institucija i svih odgovornih u našoj zemlji”, zaključuje Avdić.

kvalifikacije za eurobasket 2022samir avdic
KOMENTARI

KOMENTARI