Sport Centar

Arsenalov rizik zvani Sead Kolašinac

Nakon remija Schalkea i HSV-a u 33. kolu Bundeslige, gotovo svi njemački i svjetski mediji prenijeli su informaciju kako je Sead Kolašinac potpisao petogodišnji ugovor s Arsenalom i da će sljedeće sezone nositi dres Topnika.

Arsenalov rizik zvani Sead Kolašinac
FOTO: Kolašinac postaje jedan od najplaćenijih igrača Arsenala

Pored toga, mnogi ljudi bliski klubu iz Gelsenkirchena potvrdili su da će Kolašinac postati novi igrač Arsenala, te su dodali informaciju da će poslije Alexisa Sancheza i Mesuta Ozila upravo Sead biti najplaćeniji igrač kluba iz sjevernog Londona.

No, čini se kako će tek u narednim danima ili mjesecima u javnost izaći prava priča o tome kako je Kolašinac zapravo odabrao i potpisao za Arsenal. Poznato je da pojačanja u London godinama unazad dovodi Arsene Wenger, trener koji gotovo pa ne dopušta drugim u klubu da određuju pojačanja, a kamoli da pregovaraju s njima. Francuz se vodi tezom da sama plata igrača može imati velikog utjecaja na igru ekipe i da postoje moralne norme o tome koliko koji igrač može i treba imati platu u timu, te koliko je to puno, odnosno malo u odnosu na ostale saigrače.

Primjera radi, već skoro osam mjeseci Topnici vode pregovore s Alexisom Sanchezom i Mesutom Ozilom oko produženja novog ugovora, pri čemu igrači i njihovi agenti traže znatno povećanje plata oko čega se Wenger nikako ne može složiti iz već navedenih razloga.

Ono što je možda i ključno u vezi prelaska Kolašinca u Arsenal, leži u činjenici da Wenger nije bio glavni pregovarač i da zasluge za dolazak bh. defanzivca u Arsenal, za razliku od prošlih 20 godina, neće ići njemu. Kako navode izvori bliski klubu s Emiratesa, prelazak Kolašinca u Arsenal dogovorio je Ivan Gazidis, izvršni direktor kluba iz Londona koji je s ponuđenim uslovima igraču Schalkea doslovno pomeo konkurenciju.

Wenger pak, s druge strane, iako cijeni Kolašinca i želio ga je vidjeti u svojoj ekipi, nije želio da ulazi u ekonomska nadmetanja s konkurencijom i nije htio toliko pažnje posvetiti pregovaranju s Kolašincem, smatrajući da klubovi poput Evertona, Juventusa, Manchester Cityja i Milana mogu ponuditi više novca nego što je on to želio i koliko je on planirao.

Kolašinac će, ako se sve informacije ispostave tačne, odmah po dolasku u Arsenal imati veću platu od kapitena Laurenta Koscielnya, dugogodišnjeg igrača i člana prve postave Aarona Ramseya ili Thea Walcotta koji je dva puta dobijao produžene ugovora s poboljšanim uslovima, a uz to je Englez koji igra za reprezentaciju i ima desetogodišnji staž u ekipi.

Kako će sve to utjecati na samu atmosferu u ekipi i da li će teze francuskog trenera oko visine plate među igračima ostaviti trag, pokazat će vrijeme. Možda će Gazidis napraviti slično i s Ozilom i Sanchezom oko produženja ugovora, ali je pitanje da li će to značiti i novi ugovor za Wengera koji je u više navrata izjavio da ne želi pomoćnike niti saradnike u bilo kojem menadžerskom poslu.

arsenalarsene wengerivan gazidissead kolasinac
KOMENTARI

KOMENTARI

Imperator
Gost

Naš Kolašinac će biti najbolji bek u Engleskoj, svaki euro će se isplatit. wenger vazda škrtica bio

wpDiscuz