Sport Centar

Ancelottijevo otkriće sezone: Povrede su prošlost, golovi su budućnost Arkadiusza Milika

Nakon dvije teške povrede križnih ligamenata oba koljena koje je doživio u razmaku od samo 12 mjeseci, između oktobra 2016. i septembra 2017. godine mnogi su ga otpisali. Arkadiusz Milik doveden je kao zamjena za Gonzala Higuaina, a umjesto toga proveo je više vremena u bolnici nego na terenu.

Ancelottijevo otkriće sezone: Povrede su prošlost, golovi su budućnost Arkadiusza Milika

Nakon dvije teške povrede križnih ligamenata oba koljena koje je doživio u razmaku od samo 12 mjeseci, između oktobra 2016. i septembra 2017. godine mnogi su ga otpisali. Arkadiusz Milik doveden je kao zamjena za Gonzala Higuaina, a umjesto toga proveo je više vremena u bolnici nego na terenu.

Teško je čak i zamjeriti onima, a takva je velika većina, koja je smatrala da je Milikova priča o vrhunskom napadaču gotova, prije nego je praktično i započela. Ne jedna, nego dvije užasne povrede i to nakon briljantnog početka u plavom dresu. U pitanju je bila karijera, ali svaki uspjeh zavisi od snage karaktera. Poljski napadač je vjerovatno jedini vjerovao da će dočekati “ponovno rođenje” podno Vezuva, a veliki utjecaj na razvoj njegove ličnosti sigurno je imala i malo poznata priča iz ranog djetinjstva.

Sa šest godina ostao je bez oca, nakon čega se našao okružen lošim društvom. Pušio je cigarete, krao je stvari iz prodavnica, a onda se pojavio Slawomir Mogilan Moki. Trener mladog tima Rozwoj Katowica sklonio ga je sa ulice i tako je sve počelo. On je jedan od onih koje je fudbal spasio i koji su izgradili sebe – naporom, trudom i znojem, čak i kada je prolazio kroz teške trenutke u karijeri.

Gotovo nemoguće sjetiti se ijednog igrača koji se uspio oporaviti na takav način, poslije dvije ozbiljne povrede u kratkom razdoblju, zbog kojih je propustio gotovo dvije kompletne sezone. A teško se sjetiti i kluba koji je toliko čekao gotovo prežaljenog fudbalera.

Image result for milik ancelotti

I konačno smo ga nakon gotovo tri godine dočekali revitalizovanog, u izuzetnom fizičkom stanju, što mu je dalo šansu da pokaže sve kvalitete fudbalera kojeg je Napoli u ljeto 2016. godine platio Ajaxu 35 miliona eura. Tokom rehabilitacionog perioda nisu ga zaobišle ni pretjerane kritike temperamentnih Napolitanaca, ali 24-godišnji igrač odgovorio je sjajnim igrama na terenu u proteklih nekoliko mjeseci i zaista je uživanje gledati ga. Posebno magične slobodnjake. Samo uživajte u sljedećem.

Nakon potpunog oporavka, Carlo Ancelotti mu je omogućio kontinuitet koji mu je falio. Iako je imao sjajan start i u vrijeme Sarrija, povrede su učinile svoje, a kada je bio spreman za igru, otkrio je da je njegovo mjesto zauzeto, jer Sarri nije imao želju da razbije “tridente” Insigne-Mertens-Callejon.

Svojevrsna tvrdoglavost bivšeg trenera, koji nije bio sklon promjenama, što sada demonstrira i u Chelseaju, možda je i koštala Napolitance u pojedinim trenucima. Poljak je tip golgetera koji je nedostajao Napoliju u protekle dvije sezone kada su bili blizu Juventusa, ali do Scudetta nisu mogli. Uprkos odličnim rezultatima i sjajnim igrama Mertensa, Insignea i Callejona, Milikove fizičke karakteristike daju više napadačkih rješenja. Prvenstveno kao mogućnost da “podignu” loptu u kaznenom prostoru protivnika, što nije zanemariv detalj za ekipu koja sada pod vodstvom Ancelottija preferira sistem 4-4-2 i koja u odnosu na godine pod Maurizijem Sarrijem igra više izvana i po bokovima.

Carlo Ancelotti nastavlja da oblikuje svoj Napoli, udaljavajući se sve više od ideje fudbala Maurizia Sarrija, a Milik izrasta u ključnog igrača ekipe.

Napadač Napolija je postigao sedam golova u posljednjih sedam utakmica, a ukupno je dao 11 ligaških pogodaka na 17 susreta u kojima je odigrao 1069 minuta. Prosječno trese mreže na svako 97 minuta i po tome je najbolji golgeter u Seriji A. Bolji čak i od tri vodeća strijelca – Cristiana Ronalda, Fabija Quagliarelle i Duvana Zapate.

Brojevi jasno svjedoče i ostavljaju malo sumnje u tumačenju da je Milik fantastičan napadač koji pravi razliku. Samo zahvaljujući njemu, Napoli drži kakav-takav korak za Juventusom u posljednjih mjesec dana, jer Poljak je postigao gotovo sve odlučujuće golove za pobjede tima sa San Paola.

Milik je zaista kompletan napadač, relativno još uvijek mlad i ima još mnogo prostora za napredak. Dovoljno je fizički jak kao nekadašnje klasične devetke, a istovremeno podređen timu, sa karakteristikama modernih napadača. Može djelovati na širokom prostoru, dobro kontroliše loptu, opasan je u zračnim duelima, može biti i okomito neugodan za čuvare, dobro otvara prostor i asistira, a posebno se ističe “meka”, ali ubojita ljevica. Napadač koji može sve.

Želja da vrati ono što je izgubio u prethodne dvije godine dala mu je još veću mentalnu snagu i ubojitost pred golom. Povrede su iza njega, a golovi su budućnost…

arkadiusz miliknapoli
KOMENTARI

KOMENTARI