Sport Centar

Analiza SC: Kome i zbog čega ne odgovara odluka o smanjenju stranaca u PLBiH

Od sezone 2017/18 klubovi iz Premijer lige Bosne i Hercegovine u zapisniku će moći imati najviše četiri strana igrača, a takva odluka IO NSBiH izazvala je podjele u stavovima među premijerligašima.

Analiza SC: Kome i zbog čega ne odgovara odluka o smanjenju stranaca u PLBiH
FOTO: Među vodećim bh. klubovima Sarajevo je u najboljoj poziciji, dok bi Željezničar mogao imati poteškoće

Dok neki klubovi podržavaju novi propis i u njemu vide šansu da domaćim igračima daju više šansi za igranje, drugi odluku o smanjenju broja stranaca nisu rado prihvatili i nadaju se da ona nije konačna i da će je Savez razmotriti, s obzirom da u ekipi imaju “višak” stranaca.

Kako je potvrdio potpredsjednik NSBiH Milorad Sofranić, još neke ekipe su uputile žalbu  te će Izvršni odbor pokušati razmotriti odluku na narednoj sjednici, ali za sada odluka je konačna i obavezujuća za sve klubove.

Prema podacima portala transfermarkt.de, u prošloj sezoni najelitnijeg fudbalskog takmičenje u BiH nastupilo je ukupno 77 stranaca, koji su činili 25,6% registrovanih premijerligaških fudbalera. Prednjačili su Metalleghe i Zrinjski sa po 11 stranaca, Željezničar je imao devet, Radnik osam, Mladost, Krupa i Široki po sedam, Sloboda i Sarajevo po pet, Vitez je imao četiri, a Olimpic tri strana fudbalera. Zanimljivo, jedina ekipa koja je u potpunosti bila okrenuta “domaćim snagama” bio je Čelik, koji nije imao nijednog stranog igrača i što je gotovo nevjerovatan podatak!

Image and video hosting by TinyPic

Nova sezona Premijer lige BiH starta 22. jula, a iako je jasno da većina klubova još uvijek nije kompletirala ekipe, primjetno je da će određeni timovi imati problema sa provođenjem najnovijeg pravila vezanog za broj stranaca. U prvom redu nalaze se hercegovačke ekipe Širokog Brijega i Zrinjskog, koje imaju značajan broj hrvatskih internacionalaca u svojoj ekipi, a uz rame s njima je i Željezničar, kojeg je napustio određeni broj stranaca. poput Muse ili Boccaccinija, ali pored ranijeg broja internacionalaca i planiranih akvizicija poput Gotala, Plavi će imati poteškoće sa sastavljanjem ekipe.

Siniša Stevanović, Jovan Blagojević i Darko Marković su stranci, a uz spomenutog Sandra Gotala i u narednoj sezoni trebali bi biti gotovo neizostavni prvotimci ili članovi prvog tima. Uz potencijalne dolaske još nekih imena iz inostranstva, na koje u Želji očito računaju, jasno je zašto na Grbavici nisu rado prihvatili vijest o smanjenju broja stranaca.

Nešto manje poteškoće mogli bi imati i ostali klubovi iz drugog dijela tabele čiji igrački kadar trenutno ima više od dozvoljenog broja stranaca, te će biti zanimljivo vidjeti kakvu odluku će donijeti Izvršni odbor na narednoj sjednici i hoće li preinačiti prvobitnu odluku.

Jasno je ipak da je smanjenje broja  stranaca prvi u nizu koraka koji bi u budućnosti trebao doprinijeti većoj afrimaciji domaćih, u prvom redu mladih bh. igrača, a što je određeni put i za poboljšanje same kvalitete premijerligaškog takmičenja. Ipak, mnogi sportski radnici u BiH mišljenja su da Savez treba i mora u skorije vrijeme pronaći adekvatan mehanizam koji će biti dodatni garant za razvoj mladih igrača, jer prema trenutnom pravilniku NSBiH tri mlada igrača do 21 godine moraju biti u zapisniku za svaku utakmicu Premijer lige BiH, ali ne postoji uslov koliko njih se mora naći na terenu.

Upravo taj „feler“ u pravilniku, pored nedostatka hrabrosti i jasne razvojne strategije samih klubova, ne dopušta mladim igračima da dobiju pravu šansu, dok istovremeno već godinama šampionatom ordiniraju “polovnjaci” i “isluženi” strani fudbaleri koji ne donose nikakav dugoročni prosperitet.

Premijer liga bi u budućnosti trebala imati epitet “razvojne lige” i biti odskočna daska za mlade talente, koji će puniti klupske kase i biti zalog za svjetlu reprezentativnu budućnost. Zbog toga moraju postojati i norme koje će slijediti odluku o smanjenju broja stranca i u konačnici postati efikasne i efektivne.

fkboracfkkrupafkmladostdkfkradnikfksarajevofkslobodafkzeljeznicarhskzrinjskinkceliknkgosknksirokibrijegnkvitez
KOMENTARI

KOMENTARI

Nnn
Gost

I meni je ovo ogranicenje bezveze! Pustite ljude da dovode igrace odakle zele.

Solomon
Gost

Pa nismo mi liga petica pa da njih mozemo slijediti,i vako smo tanki jos kad bi i to uveli prvak luksemburka bi nas busio,nasi u ns bih htjeli bi preko noci mjenjati sve,cista glupost.

Kupuj domace
Gost

Ne samo da treba ograniciti broj polovnjaka koji dolaze kako bi se rastalili sa kojekakvim menadzerima i lopovima iz uprava klubova, koji na taj nacin varaju ostale clanove uprava i uzimaju klupski novac, nego treba uvesti pravilo da na terenu u svakom momentu mora biti najmanje 3 igraca do 21 godine i to obavezno da ta 3 igraca imaju Bosanskohercegovacko drzavljanstvo.

jaja
Gost

Za dvije-tri godine, kad mladi domaći fudbaleri napuste BiH, igraće djeca pd 15-16 godina.

wpDiscuz