Sport Centar

Amar Osim za SC: Danas je teško biti normalan

Bivši trener Željezničara i jedan od najboljih bh. stručnjaka Amar Osim, trenutno se nalazi u Kataru gdje vodi ekipu Al Kharitiyath. Proslavljeni bh. trener u razgovoru za Sport Centar govorio je o planovima za budućnost, situaciji u Željezničaru, Premijer ligi, kao i reprezentaciji i sarajevskom derbiju koji slijedi.

Amar Osim za SC: Danas je teško biti normalan

Na samom početku gospodina Osima smo upitali kako se trenutno osjeća u ovoj azijskoj zemlji i kakvi su planovi u skorijoj budućnosti.

“Pa, osjeća se nostalgija prije svega. Geografski, daleko je ali tu sam jer još uvijek imam ugovor s klubom. U takvim situacijama nema previše razmišljanja o samoj budućnosti, nego se misli samo na sljedeću utakmicu. Kada si trener, svaka misao upućena je na ono što slijedi, tako da se nema vremena razmišljati šta će biti za godinu ili dvije.”, rekao je na početku razgovora za Sport Centar ovaj 49-godišnji stručnjak.

Amar Osim bio je trener Željezničara u dva mandata, prvom od 2001. do 2003. godine, dok je u drugom ekipu vodio od 2009. do 2013. godine, a na pitanje da li prati dešavanja u i oko kluba odgovor je bio i više nego očekivan.

“Naravno da pratim. Zapravo, može se reći da sam prilično u toku sa svim što se dešava u Željezničaru.”, rekao je Osim na početku, a onda se dotakao novog šefa stručnog štaba Slavka Petrovića.

Slavko Petrović svojom karizmom već je zadovoljio apetite navijača sarajevskog kluba, a radna etika i njemački stil treniranja brzo je vratio Željezničar na pravi kolosijek:

“Radi se o treneru koji iza sebe ima dobre reference. Dok sam ja bio aktivan u bh. fudbalu nismo imali priliku da se upoznamo, a kao što ja vidim po izjavama ali i rezultatima čini se veoma ozbiljan i kao trener koji zna šta hoće. Za Željezničar je najvažnije da ima trenera koji se ponaša normalno i razmišlja na jedan dobar fudbalski način, a to je najvažnije. Danas je najteže biti normalan.”

U ovoj sezoni BH Telecom Premijer liga pretrpila je jednu značajnu promjenu, jer je liga sa 16 klubova smanjena na 12. Bivši trener Željezničara smatra da u ligi i dalje ima neambicioznih ekipa koje i dalje mogu biti problem za sam kvalitet:

“Ja i dalje vjerujem da je ovo prevelik broj za našu ligu, međutim nemoguće je napraviti takmičenje sa šest klubova. Do samih promjena, bilo je sedam ili osam ekipa koji mole da ispadnu iz lige, odnosno tako su se ponašali. Problem je bio taj što ti klubovi nisu ulagali s ciljem daljeg razvijanja. Sada je situacija drugačija, ali i dalje ima istih problema. I sada ima tri ili četiri kluba koja su takođe ušla u takmičenje, a ni sami ne znaju zašto su to uradili. Realno gledano, to je i dalje 33% lige, što je puno. Situacija je takva da nema previše novca za fudbal u Bosni i Hercegovini, a sve se to odrazi na samo takmičenje i kvalitet lige.”

Kroz historiju Premijer lige Bosne i Hercegovine niti jedan klub nije napravio značajan iskorak u evropskim takmičenjima. Bh. klubovi su u više navrata dolazili u situacije da se nalaze nadomak plasmana u grupne faze evropskih takmičenja, ali i dalje takvog uspjeha nema. Amar Osim s Željezničarom je bio u više takvih situacija, a otkrio je i koji su glavni razlozi zašto još uvijek nemamo takav uspjeh:

“Naša liga je nedovoljno kvalitetna za neki ozbiljan evropski uspjeh. To je realnost, a Dinamo je najbolji primjer toga. Kada oni dođu u grupnu fazu tek mogu vidjeti zapravo gdje su oni, a gdje puno veći klubovi iz Evrope. Previše se faktora mora poklopiti da bi jedan naš klub napravio takav iskorak. Prije svega, bitno je imati supertalentovanu generaciju igrača, a zatim imati i puno sreće u žrijebu. Takođe, kod nas se nije desio slučaj da je jedna ekipa dominantna duži niz godina, pa da u tom periodu stvara jaku ekipu za evropska takmičenja, a da mu rezultati u samoj ligi ne prave probleme jer su sigurno bolji od svakog protivnika.”, istakao je Osim, te na konstataciju da je on ipak bio blizu prolaska protiv nekih puno većih ekipa od tadašnjeg Željezičara nastavio:

“Činjenica je da su oni bolji od tebe. Poenta svega je da se sam klub dovede u situaciju da ne zavisi od poklapanja previše stvari da bi uspjeh bio moguć. Nama uvijek treba da se poklopi deset stvari da bi napravili to neko iznenađenje. Taj broj je potrebno smanjiti na dvije stvari i tada će uspjeh biti možda i realan.”

U razgovoru s trenutnim trenerom Al Kharitiyatha spomenuli smo i posljednje dvije utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kojima smo u prvoj poraženi u Belgiji rezultatom 4:0, dok smo u drugoj slavili u Zenici protiv Kipra s 2:0:

“Kao osnovni razlog za onako loš rezultat u Belgiji treba se okriviti kvalitet protivnika. Oni imaju puno više rješenja na puno više pozicija. Postoje situacije u kojima bi se mi mogli nositi s Belgijom, ali se za to trebaju poklopiti neke stvari. Isto kao što su se Kipru poklopile stvari u Zenici dok je imao 0:0. A onda je na snagu stupio kvalitet. On se u našoj reprezentaciji zove Edin Džeko i Miralem Pjanić. Protiv Belgije kvalitet su bili Eden Hazard i Romeul Lukaku. Oni su bolji od nas, 4:0 zvuči ružno i to nam je napravilo problem protiv Kipra. Kada se ekipa podigla i vratila iz tog šoka koji nas je još iz Belgije držao, postigli smo dva gola i hvala Bogu osvojili tri boda. Očekuje nas utakmica protiv Grčke koja će možda i odlučiti putnika u baraž. Oni imaju takođe neke vrhunske fudbalere koji igraju u top klubovima.”

U nedjelju nas očekuje 109. ligaški gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. Amar Osim s dosta uspjeha vodio je Željezničar u utakmicama protiv gradskog rivala, a na pitanje o samoj utakmici, njenom utjecaju nakon odigrane utakmice, bh. stručnjak je istakao:

“Ja nemam nekih loših iskustava s tim kako god da su utakmice završavale. Ako trener ovu utakmicu shvati kao jednu običnu, onda rezultat ne bi trebao imati prevelik odraz na igre ekipe. Derbi je specifična utakmica, ali se mora pronaći ravnoteža u kontinuitetu utakmica. Ne smije se nikada dopustiti da se štedi na utakmici prije derbija, niti da igrači opuste poslije derbija.”, rekao je Amar Osim i za kraj u svom stilu dao prognozu za samu utakmicu:

“Što se tiče prognoze, zna se za koga navijam i mislim da je to sasvim dovoljno. Ja nisam prognizorao ni kada sam bio tu, a sada ću samo navijati hladnije i mirnije glave.”

dan nezavisnosti bihterry stotts
KOMENTARI

KOMENTARI