Sport Centar

Alberto Tomba i Bojan Križaj na Jahorini: Trka za ljepšu budućnost olimpijske ljepotice

Manifestacija “Trka poznatih ljubitelja Jahorine“ koja će se održati u subotu, a u kojoj će učestvovati mnoge poznate ličnosti iz regiona trebala bi privući veliki broj ljubitelja skijanja na tu olimpijsku ljepoticu, javlja Anadolu Agency (AA).

Alberto Tomba i Bojan Križaj na Jahorini: Trka za ljepšu budućnost olimpijske ljepotice

Manifestacija “Trka poznatih ljubitelja Jahorine“ koja će se održati u subotu, a u kojoj će učestvovati mnoge poznate ličnosti iz regiona trebala bi privući veliki broj ljubitelja skijanja na tu olimpijsku ljepoticu, javlja Anadolu Agency (AA).

Za promociju trke organizatori su se potrudili i doveli nekadašnjeg sjajnog italijanskog skijaša Alberta Tombu i Slovenca Bojana Križaja.

Tomba je kazao da mu je drago što je nakon duže vremena ponovo na Jahorini na kojoj je počeo profesionalnu karijeru, ali da neće učestvovati u trci, nego će pokušati pomoći svojim savjetima i do subote na raznim događajima promovisati trku.

“Ovo je treći put da sam ovdje, šteta je što prije nisam dolazio, ali sam bio premlad da posjetim Sarajevo za vrijeme Olimpijade. Pred nama je divan događaj u tom sam uvjeren. Bio sam ovdje 1987. godine, 1997. i 2008. Za ovo mjesto me vežu lijepa sjećanja. Kada je Križaj ovdje završavao karijeru, ja sam je počinjao, tako da se rado sjećam Jahorine“, kazao je Tomba i dodao:

“Neću učestvovati na trci, biću tu da pratim događaj i da dam neki savjet ukoliko bude bilo potrebe. Nisam skijao, jer sam tek u srijedu došao, ali možda probam staze do subote.“

Tomba je izrazio nadu da će Olimpijski centar Jahorina vratiti sjaj iz nekadašnji dana, kada je ova planina bila domaćim Olimpijskim igrama 1984. godine, ali i trkama Svjetskog kupa.

“Naravno ovaj događaj se ne može porediti sa Olimpijskim igrama, koje ste organizovali, s tim se ne može ništa porediti, ali ako postoji dobra volja stvari se mogu poboljšati. Možda ću više o olimpijskom centru moći reći u subotu. Međutim, mogu reći da situacija sa olimpijskim borilištima nije sjajna ni u drugim zemljama koje su bile domaćiji, ali važno je da smo danas ovdje i da zajedno kreiramo bolju budućnost ovim događajem“, naglasio je Tomba.

Križaj se prisjetio 1987. godine kada je na finalu Svjetskog kupa uspio osvojiti mali kristalni globus u slalomu ostavivši iza sebe švedskog velika alpskog skijanja Ingemara Stenmarka.

“Zahvaljujem se na tome što sam dobio mogućnost da ponovo budem na Jahorini gdje se osjećam kao kod kuće. Ovdje sam kao klinac na državnom šampionatu bio kada se Jahorina još nije ni spominjala kao olimpijska planina, niti da se na njoj održe neka velika takmičenja. Kada smo se pripremali za Olimpijadu puno smo vremena proveli na Bjelašnici i Jahorini. Kada se sve to završilo, na Jahorini sam uspio postići svoj najveći uspjeh kada sam 1987. godine na finalu Svjetskog kupa pobijedo velikog Stenmarka, što je po meni veći uspjeh od pojedinačne pobjede na takmičenjima Svjetskog kupa, ali i srebra sa svjetskog prvenstva koje imam. No, sve to bih zamijenio za olimpijsku medalju 1984.godine, ali tada nisam bio u najboljoj formi. Međutim, svi smo bili jako sretni jer smo sa Juretom Frankom dobili narodnog heroja bivše Jugoslavije i svi smo bili presretni da je barem jedna medalja ostala kod kuće“, kazao je Križaj.

Dodao je da je kasnije bio uključen u izgradnju hotela “Vučko“ na Jahorinu i u realizaciju master plana izgradnje planine.

“Već tada je bio plan da se napravi ski centar koji bi bio ponos BiH i regije. Međutim, nije bilo energije, išlo je polako, nije bilo dovoljno saradnje stručnjaka koji bi u određeno vreme vukli to sa investicijama. Sada ima volje da se stvar završi, da Olimpijski centar Jahorina dobije priliku da ponovo bude renomiran i postane destinacija gdje će puno ljudi dolaziti“, optimista je Križaj.

Kazao je da će u subotu učestvovati u trci, te da očekuje jaku konkurenciju, jer koliko je upoznat doći i njegov zemlja Jure Košir, nekada također sjajan skijaš.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina zahvalio se velikanima svjetskog skijanja što su došli da uveličaju događaj koji će doprinijeti promociji Jahorine.

“Radujem se pre svega što je Jahorina ove godine doživela uspeh koji niko od nas nije očekivao. Ponosan sam što sam ugostio velika imena kao što su Križaj i Tomba. Čast nam je da su nam došli kraljevi snega i skijanja. Njihov dolazak je dokaz da je Jahorina na pravom putu i da će sigurno biti jedan od najboljih ski centara u Evropi“, istakao je Ljevnaić.

Osim Križaja i Tombe, te već spomenutog Košira “Trka poznatih ljubitelja Jahorine“ na olimpijsku ljepoticu dovešće još mnoge poznate ličnosti, kao što su Siniša Mihajlović, Franio Lasić, Ognjena Koromana i mnoge druge.

Tomba je imao blistavu skijašku karijeru. U Svjetskom kupu je debitovao u decembru 1986. godine, a penzionisao se u martu 1998. Tokom karijere je osvojio pet olimpijskih odličja, od čega tri zlatna.

Titule svjetskog šampiona u slalomu i veleslalomu osvojio je 1996. godine u Serra Nevadi. Sa svjetskih prvenstava ima još dvije bronzane medalje. U Svjetskom kupu je slavio 50 puta, 35 u slalomu i 15 u veleslalomu. Veliki kristalni globus namijenjen pobjedniku Svjetskog kupa osvojio je 1995. godine, a mali kristalni globus i u slalomu i u veleslalomu osvojio je po četiri puta.

alberto tombabojan krizaj
KOMENTARI

KOMENTARI