Sport Centar

AK Sarajevo: Općina Centar širi neistine o podršci za uklanjanje atletske staze sa Koševa

Atletski klub Sarajevo ne odustaje od ideje da se na renoviranom stadionu Asim Ferhatović Hase zadrži atletska staza.

AK Sarajevo: Općina Centar širi neistine o podršci za uklanjanje atletske staze sa Koševa

Atletski klub Sarajevo ne odustaje od ideje da se na renoviranom stadionu Asim Ferhatović Hase zadrži atletska staza.

Stav Općine Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića je da se Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase u potpunosti modernizuje i to bez atletske staze, prenosi Klix, a AK Sarajevo se ne slaže sa tim stavom.

“S ciljem ispravnog informiranja svih zainteresiranih strana, te iskazivanja objektivnog stava građana, AK Sarajevo želi iznijeti sljedeće činjenice. Naime, Atletski klub Sarajevo je pokrenuo peticiju protiv uklanjanja atletske staze Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferhatović Hase’, a za vrlo kratak vremenski rok, više od 1.000 punoljetnih građana Općine Centar potpisalo je peticiju.

Atletski klub Sarajevo izražava svoje razočaranje zbog zloupotrebe javnog prostora i širenja neistine od strane press službe Općine Centar, koja je u službi Općinskog načelnika, u javnost prenijela informaciju ‘da je većina građana podržalo uklanjanje atletske staze’ s koševskog stadiona. S obzirom na to da je više od 1.000 punoljetnih građana Općine Centar izrazilo svoj stav potpisivanjem peticije, postavlja se pitanje zbog čega općinske službe neadekvatno i suprotno etičkom kodeksu prenose informacije, te koliko je broj građana koji su iskazali suprotno mišljenje. Atletski klub Sarajevo će nastaviti s prikupljanjem potpisa i u narednom periodu.

Također, Atletski klub Sarajevo je u zadanom roku predao primjedbe na izloženi ‘Koncept plana’ Zavoda za planiranje, s uputama kako zadržati i unaprijediti postojeće objekte koševskog stadiona. Naš klub je izrazio još jednom podršku unaprjeđenju infrastrukture, te stav o protivljenju uklanjanja atletske staze s Olimpijskog stadiona. Takav potez uradili su i sljedeći pravni subjekti: Atletski savez Bosne i Hercegovine, Atletski savez Kantona Sarajevo, Atletski klub Novi Grad, Atletski klub Bosna i Atletski klub invalida Sarajevo.

Iz Općine Centar navode da će se konačna odluka o temi atletske staze koševskog stadiona donijeti od strane Općinskog Vijeća. Ovakav potez pokazuje nedostatak stručne i profesionalne obavljene analize o potrebi korisnika sportsko-rekreativnih površina i objekata, te pravnih subjekata koji njima raspolažu ili upravljanju.

Podsjećamo, prema važećim zakonskim aktima, Općina Centar je dužna transparentno i profesionalno sprovesti anketiranje, javne tribine, pribaviti mišljenje struke, evaluirati tretirani prostor s pozicije vlasničkih odnosa i slično. Primjera radi, Atletski klub Sarajevo i Atletski Savez Bosne i Hercegovine su pozive na javne rasprave dobivali telefonski i neblagovremeno, uz prateće objave Press službe Općine koje su netačne i dovode građane u zabludu.

Zahtijevamo od Općine Centar da omogući stručnim osobama učešće u procedurama, te da raspravi i odlučivanju ‘Koncepta plana’ izmjena urbanističke slike ‘MZ Koševo II’, u koju spada i Olimpijski stadion ‘Asim Ferhatović Hase’, omogući aktivno djelovanje stručnjacima iz oblasti arhitekture, urbanizma i sporta, uz konzultacije s različitim nivoima vlasti, kako to zakoni i nalažu.

Ovakav način rada općinskih službi dovodi mnoštvo krivih informacija među građane, a stručna diskusija se ostavlja po strani. Potrebni su konkretni zaključci i djela, obzirom da su svi sudionici u procesu modernizacije koševskog stadiona u potpunosti za tu inicijativu, no potrebno je pronaći kompleksno rješenje u duhu s vremenom i potrebama sportista i stanovnika Općine Centar i grada Sarajevo, koji će omogućiti svima adekvatan pristup sportsko-rekreativnoj ‘oazi’ Koševo”, stoji u saopštenju Atletskog kluba Sarajevo.

ak sarajevoolimpijski stadion asim ferhatovic haseopcina centar
KOMENTARI

KOMENTARI