Sport Centar

Advokat Slavka Petrovića: Sloboda nije dodatno kažnjena, već treba platiti 4000 franaka za troškove postupka

Nakon što je srbijanski stručnjak Slavko Petrović dobio presudu protiv Slobode prije dva mjeseca i nakon informacije da je tužio klub sa Tušnja zbog neplaćenog prekovremenog rada, oglasila se i advokatska kancelarija Dražena Nikolića koja zastupa aktuelnog šefa struke Radnika.

Advokat Slavka Petrovića: Sloboda nije dodatno kažnjena, već treba platiti 4000 franaka za troškove postupka

Nakon što je srbijanski stručnjak Slavko Petrović dobio presudu protiv Slobode prije dva mjeseca i nakon informacije da je tužio klub sa Tušnja zbog neplaćenog prekovremenog rada, oglasila se i advokatska kancelarija Dražena Nikolića koja zastupa aktuelnog šefa struke Radnika.

Njihovu reakciju prenosimo vam u cijelosti:

“Gospodin Slavko Petrović, radi objektivne informisanosti javnosti, navodi da je tačno da je FIFA Dispute Resolution Chamber (FIFA DRC) dana 20.02.2020. godine donijela odluku kojom je FK “Sloboda” Tuzla naloženo da mu plati dug u iznosu od 16.494,76 KM uvećano za iznos kamate i troškove postupka u roku od 30 dana od dana donošenja presude.

Tačno je i to da su vođeni pregovori o isplati ovog duga gdje su FK “Sloboda” Tuzla i Slavko Petrovic postigli džentlmentski sporazum da se dug isplati u tri rate sa dospjelošću 15.03, 15.04. i 15.05.2020. godine. Na molbu kluba, gospodin Petrović je dodatno pomjerio dospjelost rata na 31.03, 30.04. i 31.05.2020. godine. Ono što je bilo sporno jeste bila intencija kluba da zaključi notarski sporazum kojim bi odluka FIFA DRC bila stavljena van snage, na šta gospodin Petrović nije bio spreman, već je nudio druga rješenja na koja FK “Sloboda” Tuzla nije pristajala.

Međutim, FK “Sloboda” Tuzla nije postupila u skladu sa postignutim usmenim dogovorom, te je gospodin Petrović bio prinuđen da svoja potraživanja naplati pred Nogometnim/Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine i FIFA Disciplinskom komisijom. Gospodin Petrović je dana 27.03.2020. godine kontaktirao gospodina Denisa Karića kako bi ga podsjetio na obavezu kluba da isplati prvu ratu potraživanja. Gospodin Karić je na sebe preuzeo obavezu da podsjeti rukovodstvo kluba na isplatu, ali se našem klijentu više niko iz kluba nije javio, niti je uplata prve rate izvršena.

Dakle, tek kada je iscrpio sve mogućnosti dogovora i postizanja sporazuma o isplati dosuđenog iznosa, gospodin Petrović se odlučio za prinudnu naplatu svog potraživanja koje mu je klub ostao dužan još iz sezone 2017/18, te ovim putem zahvaljuje nadležnim organima N/FSBiH i FIFA Disciplinske komisije na profesionalnosti i ažurnosti u svom radu. Zbog ažurnog rada FIFA Disciplinske komisije FK “Sloboda” Tuzla je cjelokupan dug isplatila našem klijentu dana 23.04.2020. godine, o čemu su odmah obaviješteni svi nadležni organi, a klub je ostao u obavezi da FIFA na ime troškova postupka isplati dodatni iznos od 4000 CHF, sa kojim potraživanjem naš klijent nema veze. Napominjemo da navedeni iznos ne predstavlja nikakvu kaznu za klub, nego da je plaćanje ovog iznosa odredeno odlukom FIFA DRC od 20.02.2020. godine.

Na kraju, potpuno su netačni navodi da je gospodin Petrović tužbom tražio naknadu za neplaćeni prekovremeni rad u klupskim kancelarijama, da je disciplinska prijava pred FIFA pokrenuta dok su trajali pregovori i da gospodin Petrović nije bio spreman izaći u susret svom bivšem klubu. Podsjećamo da obaveza kluba prema gospodinu Petroviću datira iz 2017. i 2018. godine, te okolnosti izazvane pandemijom nisu mogle biti od uticaja na ispunjavanje ovih obaveza.

Još jednom navodimo da ste vi prenijeli krive navode sa navijačke fejsbuk stranice bliske klubu i da je jedini cilj sporne objave bilo okrivljivanje našeg klijenta što potražuje pošteno zarađeni i dosuđeni novac kako bi se skrenula pažnja i izbjegla odgovornost drugih za svoj rad”, navodi se u saopštenju, uz dostavljenu odluku FIFA DRC od 20.02.2020. godine.

fkslobodaslavko petrovic
KOMENTARI

KOMENTARI