Sport Centar

Adnan Ljubović iz Beograda za SC: Obradović protiv Reala, borba za euroligašku “decimu”

Adnan Ljubović, urednik Sportske redakcija BH radija 1, trenutno se nalazi u Beogradu, gdje prati Final four Eurolige. S lica mjesta, za SCsport.ba, prenosi impresije s ovog velikog događaja i najavljuje veliko finale između Fenerbahcea i Reala.

Adnan Ljubović iz Beograda za SC: Obradović protiv Reala, borba za euroligašku “decimu”

Adnan Ljubović, urednik Sportske redakcija BH radija 1, trenutno se nalazi u Beogradu, gdje prati Final four Eurolige. S lica mjesta, za SCsport.ba, prenosi impresije s ovog velikog događaja i najavljuje veliko finale između Fenerbahcea i Reala.

Nogometaši Real Madrida, prije četiri godine, u Lisabonu su osvojili decimu, desetu titulu prvaka Evrope, za sedam dana će, u Kijevu pokušati i 13 put doći do novog trofeja a večeras će košarkaši iz „kraljevske“ porodice igrati za deseti naslov najbolje ekipe Starog kontinenta. „Decimu“ sanja i Željko Obradović, sanja da briljantnoj trenerskoj karijeri doda još jednu „recku“ u gradu gdje je sve počelo sa Partizanom.

Čiji san će se ostvariti, vidjećemo večeras u beogradskoj Štark areni koja će, biti gotovo kompletna u „žuto-crnom“ sa blagom primjesom „bijelog“. Turski navijači su „okupirali“ Beograd, došlo ih je preko deset hiljada, bučni kakvi već jesu biće ogromna podrška Feneru u odbrani titule osvojene prošle godine na domaćem parketu.

U polufinalu profesor Obradović se rutinski obračunao sa učenikom Šarasom Jasikevičijusom koji je bio veliki igrač, na putu je da postane veliki trener ali su „zeleni“ bili previše „zeleni“ da dohvate finale jer sa 20 izgubljenih lopti uz skroman procenat šuta ne bi dobili ni mnogo slabiju ekipu nego što je to vladajući sastav Evrope. Poraz nije previše deprimirao po brojnosti drugu navijačku skupinu u Beogradu, veseli i za pivo i košarku uvijek raspoloženi Litvanci nastavili su da se provode po beogradskim kafanama ponosni što su, nakon dugo vremena, ponovo dio evropske priče ali i svjesni da je ovo bio maksimum jedne jako dobre ali ne i ekstra kvalitetne ekipe.

Iako su, u ligaškom dijelu izgubili samo šest mečeva i ostv arili najbolji skor u istoriji Eurolige, iako imaju najveći budžet, iako imaju igrače sa NBA iskustvo, iako su dupliranio na svim pozicijama sjajnim igračima, Moskovljani su posrnuli u odsudnom trenutku, Dimitris Itoudis nije našao adekvatan podgovor za Realovu napadačku kreativnost i CSKA je ostao u čekaonici za još jedan naslov.

Real je dugo lutao ove sezone, i u Evropi i u Španiji, Pablo Laso je muku mučio sa povredama ključnih igrača ali se sve poklopilo u najboljem mogiućem trenutku za španski tim, vratio se Sergio Llull, Luka Dončić, tako malad a tako iskusan, uostalom Slovenac je, potvrdio titulu MVP-ja sezone i došao u priliku, da u možda posljednjoj evropskoj utakmici za Real, objedini evropsku krunu i sa reprezentacijom i sa klubom.

Izlizana fraza da u finalu nema favorita i da je sve moguće večeras itekako ima smisla. Neće tu biti nikakvih nepoznanica, repriza je to polufinala iz Istanbula prošle godine, Fener i Real su se, ove sezone sastali dva puta, skor je neodlučen, u oba susreta gosti su slavili u gustim završnicama. Željko Obradović nije puno mijenjao u proteklih godinu dana, ima ekipu po svom ukusu, bez ekstra-zvijezda ali u kojoj svaki igrač savršeno zna šta mu je raditi i u kojoj uvijek neko iskoči, poput Muhameda Alija alijas Bobbyja Dixona u polufinalu. Najtrofejniji evropski trener zna da je ključ odbrana i limitiranje Realovog šuterskog arsenala, kontrola skoka u oba pravca i sprečavanje brze tranizcije ekipe Pabla Lasa.

Real ili Fener, deseta titula za „kraljeve“ ili Fenerova odbrana naslova, deseti trofej za Obradovića, šta god bude, večeras nas u beogradskoj Štark Areni očekuje istinski košarkaški spektakl i meč za historiju evropske košarke.

beogradeuroligafinal four
KOMENTARI

KOMENTARI