Sport Centar

Epilog epskog prelaznog roka: Džeko i Suarez nadmašili “promašaje”

Gorili su britanski tabloidi tih dana. Zimski prelazni rok, januar 2011. Anfield je široko raširio ruke i dočekao veliko pojačanje iz Newcastlea vrijedno 35 miliona funti Andyja Carrola, dok su sa malo manje pažnje obraćali na 22 miliona funti skupo plaćeno pojačanje iz Ajaxa. Bio je to Luis Suarez.

Epilog epskog prelaznog roka: Džeko i Suarez nadmašili “promašaje”

Dok su tako dočekivali nove fudbalere i potajno se nadali peharu šampiona na svom stadionu, kao grom iz vedra neba sijevnula je informacija da je Fernando Torres novi igrač Chelseaja. Cijena 50 miliona funti. Podrhtavalo je otočko tlo tih dana.

Kao pritajeno, Građani na čelu s Robertom Mancinijem doveli su najboljeg napadača iz Bundeslige, tadašnjim Englezima toliko nepoznatog Edina Džeku. Pojačanje vrijedno 27 miliona funti i još jedan napadač u društvu Marija Balotellija i Carlosa Teveza.

Šest godina i tri mjeseca nakon toga, sve je potpuno drugačije. Nerealno, pomalo i smiješno izgledaju cijene koju su tada plaćene za ove napadače, a uzme li se u obzir kompletan njihov učinak i ono što su za tih godina uradili, može se konstatovati da je cijena plaćanja obrnuto proporcionalna onome što su na terenu uradili.

Neki Suarez iz Ajaxa od tada do danas odigrao je 202 utakmice i postigao 149 pogodaka. Njih 103 nakon udarca desnom nogom, 30 nakon udarca liejvom i 16 golova glavom. Šest penala od kojih su tri promašena i 866 šuteva prema golu protivnika. I ono najsjajnije, ukupan broj asistencija je 65.

Edin Džeko odigrao je 191 utakmicu, ali skoro trećinu minuta manje od Suareza i postigao 83 pogotka iz 593 udarca prema golu. Njih 25 u mreži je završilo nakon udarca lijevom nogom, 46 nakon desnom i 13 nakon udarca glavom. Penali kao Suarez, tri od šest. Broj asistencija 20.

Andy Carrol, to veliko pojačanje Liverpoola i pokušaj zamjene za Fernanda Torresa definitivno je najveće promašaj Redsa u historiji kluba. Od tada u Liverpoolu, ali i West Hamu gdje je kasnije prešao odigrao je 142 utakmice i postigao 36 pogodaka, 16 glavom, tri desnom nogom u 17 lijevom. Postigao je dva penala iz dva pokušaja i upisao i 14 asistencija.

I šlag na tortu i jedan od najvećih promašaja u historiji fudbala bio je transfer Fernanda Torresa iz Liverpoola u Chelsea. Tada strašnih 50 miliona funti i transfer koji je bio top tema svih svjetskih medija nekoliko dana. U dresu Plavaca, a poslije i Atletico Madrida i Milana postigao je 40 pogodaka u 194 odigrane utakmice, od čega je njih čak 30 bilo desnom nogom, sedam glavom i tri lijevom nogom. Upisao je i 17 asistencija i promašio jedan od tri penala.

andy carrolledin dzekofernando torresluis suarez
KOMENTARI

KOMENTARI