Sport Centar

Zvučno trenersko ime: Cedevita imenovala Zdovcovog nasljednika

Novi trener Cedevite je španski stručnjak Alfonso Alonso Blasco, poznatiji kao Sito Alonso, saopštio je hrvatski prvak.

Zvučno trenersko ime: Cedevita imenovala Zdovcovog nasljednika

Novi trener Cedevite je španski stručnjak Alfonso Alonso Blasco, poznatiji kao Sito Alonso, saopštio je hrvatski prvak.

Alonso je rođen 4. decembra 1975. godine, a prvu poziciju glavnog trenera preuzeo je 2008. godine u Joventutu, u kojem je prije toga bio pomoćni trener. Taj klub vodio je do februara 2010. godine, s tim da je u sezoni 2008/2009 s Joventutom nastupio i u Euroligi. Od 2011. do 2014. godine bio je trener kluba Lagun Aro iz San Sebastiana (danas se zove Delteco GBC), a 2014. je iz San Sebastiana otišao u Bilbao Basket, gdje je bio do jula 2016., a onda je prešao u Baskoniju.

S Baskonijom je u sezoni 2016/2017. u Euroligi došao do četvrtfinala, a u domaćoj Endesa ligi do polufinala. Nakon toga je potpisao za Barcelonu, s kojom je počeo sezonu 2017/2018, no otpušten je 5. januara 2018. Alonso će na klupi hrvatskog prvaka zamijeniti Jurija Zdovca.

“Iznimno smo sretni što smo postigli dogovor sa Sitom Alonsom koji je potpisao trogodišnji ugovor (2+1). Ovo je prvi puta da nam prvi trener ne dolazi iz regije i ovog govornog područja pa je to novost za KK Cedevitu. Sito Alonso je stručnjak koji je uspješno vodio sjajne momčadi, odlične igrače i sigurni smo da će pomoći i nama u ostvarivanju naših ambicija. Dobro je upoznat sa našom organizacijom a više o njegovom potpisu i daljnjim koracima ćemo slijedeće sedmice kada nam trener dolazi u Zagreb i kada ćemo ga predstaviti javnosti”, rekao je Matej Mamić, sportski direktor KK Cedevite.

Alonso je bio i selektor U-20 reprezentacije Španije, s kojom je na U-20 Evropskom prvenstvu 2013. godine u Estoniji osvojio bronzanu medalju, a 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Španiji je bio pomoćni trener seniorske reprezentacije, koja je tada u četvrtfinalu ispala od Francuske.

cedevitasito alonsozdovc
KOMENTARI

KOMENTARI