Sport Centar

Zvizdić i Osmanović ugostili reprezentaciju BiH: Oni su zlatni momci bez obzira kojeg je sjaja medalja

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministar BiH i ministar civilnih poslova Adil Osmanović danas u Sarajevu su ugostiti bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci, koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Holandiji osvojila srebrnu medalju.

Zvizdić i Osmanović ugostili reprezentaciju BiH: Oni su zlatni momci bez obzira kojeg je sjaja medalja

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministar BiH i ministar civilnih poslova Adil Osmanović danas u Sarajevu su ugostiti bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci, koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Holandiji osvojila srebrnu medalju.

Tom prilikom obojica su istakli da su ponosni na rezultate koje bh. odbojkaši već 20 godina postižu na svjetskoj sceni, te da će učiniti sve da se poboljša njihov status u društvu, kako bi imali što bolje uslove za rad.

“U svoje i u ime Vijeća ministara BiH želim uputiti najiskrenije čestitke, respekt i poštovanje zlatnim momcima i njihovim trenerima na ostvarenim uspjesima. Oni su za nas zlatna generacija, zlatni momci bez obzira da li je medalja zlatna ili srebrna. Riječ je o najboljim ambasadorima i promotorima sporta i vrijednosti BiH. Oni su bili i ostali uzor za sadašnje i buduće generacije“, kazao je Zvizdić i dodao:

“Držimo za riječ ministra Osmanovića da će finansijski problemi biti riješeni u onom kapacitetu koji će uspjeti barem malo relaksirati njihove buduće aktivnosti. O njima ne treba puno govoriti, njihova djela, ponašanje i uspjesi o tome govore najbolje i oni su zaista reprezentacija na koju treba da bude ponosna čitava BiH.“

Ministar Osmanović je također čestitao bh. odbojkašima na velikim rezultatima koje postižu i obećao da će nastojati da se bzudžet za sport, a samim tim i za sjedeću odbojku, u budućnosti poveća.

“Šteta za našu državu je što nemamo resorno ministarstvo sporta, koje bi imalo svoj jasno definisan budžet i kroz koji bismo sve naše reprezentacije i klubove na početku svake budžetske godine imati sredstva kako ih pratiti. No, ovaj saziv Vijeća ministara pokušava da obezbijedi što je moguće veću finansijsku konstrukciju za sport u BiH. Kada smo došli 2015. godine, kada je pitanju Ministarstvo civilnih sportova budžet za sport je bio nula, a danas je 1,4 miliona konvertibilnih maraka i nastojaćemo, ne samo da ga zadržimo, nego da on ide u pravcu povećanja. Treba uraditi mnogo toga da se promijeni okvirni Zakon o sportu da se neke stvari regulišu kada je u pitanju državni nivo i u razgovoru sa našim reprezentativcima ćemo vidjeti šta je to što treba uraditi Vijeće ministara“, naglasio je Osmanović.

Mirza Hrustemović, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci koji je od samih početaka na toj poziciji i imao je zadovoljstvo proslaviti sve uspjehe.

“Znamo mi da što se više penjemo ka vrhu da je situacija sve komplikovanija. Međutim, svi se komplikovani problemi mogu riješiti ako se hoće. Rekao bih jedan primjer vezan za nas. Davno je to bilo u Federalnom ministarstvu za sport smo komentarisali od koga smo prepisali zakon. Ispostavilo se da smo prepisivali iz hrvatskog zakona. U prvom čitanju hrvatski zakon je napravio to što je napravio, ali se onda ispostavilo da nije urađeno kako treba kada je u pitanju paraolimpijski sport i oni su se žalili u Strasbourgu i dobili su ravnopravna prava. Znamo za te probleme, ali ih moramo nekako rješavati. Ako ništa drugo mi smo jedan od ambasadora i jedan sport koji je permanentno dugo godina sa ogromnom zastupljenošću i sjajnim rezultatima“, kazao je Hrustemović.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najtrofejnija bh. sportska selekcija. Niz uspjeha je počela na Evropskom prvenstvu 1997. godine gdje je osvojila bronzanu medalju. Od tada su bh. odbojkaši na svakom velikom takmičenju osvojili odličje. U zbirci imaju devet zlatnih i dvije bronzane medalje sa evropskih prvenstava, tri zlatne, dvije srebrne i jednu bronzanu sa svjetskih prvenstava i dvije zlatne i tri srebrne sa paraolimpijskih igara.

reprezentacija bih u sjedecoj odbojci
KOMENTARI

KOMENTARI