Sport Centar

Zmajevi odradili trening u Rusiji: Mane koje treba ispraviti, prednosti koje treba iskoristiti

Nema odmora. Dvije riječi koje će najbolje opisati aktuelno stanje košarkaške reprezentacije BiH.

Zmajevi odradili trening u Rusiji: Mane koje treba ispraviti, prednosti koje treba iskoristiti
FOTO: Sa današnjeg treninga u Permu: Vujošević želi eliminisati propuste

Nema odmora. Dvije riječi koje će najbolje opisati aktuelno stanje košarkaške reprezentacije BiH.

Još su sinoć slavili sa navijačima u ispunjenoj Skenderiji, prepustili se euforiji nakon značajne pobjede nad Belgijom, a danas otputovali za daleki Perm te već odradili i jedan trening.

Selektor Duško Vujošević sigurno ništa neće prepustiti slučaju, a odmah nakon meča s Belgijancima je naglasio da ekipa ima mnogo posla pred sobom kako bi ispravila greške koje, uprkos trijumfu, naša reprezentacija ne smije ignorisati.

Dakle, koje su to stvari koje Zmajevi moraju popraviti pred utakmicu 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, protiv domaćina Rusije? Krenimo redom s analizom mana i prednosti našeg tima, uočenih u meču sa Belgijom:

MINUSI

Padovi u odbrani – Naša selekcija solidno je odradila posao u defanzivnom segmentu igre u sinoćnjoj utakmici, ali je opet imala nedopustive padove koncentracije koje su Belgijancima otvarali mogućnost da poentiraju u serijama. Da je Belgija bila za mrvicu kvalitetniji tim, poraz bi bio neminovan, s obzirom koliko puta je neki od protivničkih košarkaša ostajao sam na šutu.

Mali broj trojki – Samo četiri trice. Za šuterski sastav poput BiH malo, premalo. Nismo, doduše, previše ni šutirali trojke, tek 14 puta. To znači da nas je i protivnik prisilio na nešto “štedljiviji” pristup. U prvom meču protiv Rusa šutirali smo 18 puta za tri poena, protiv Francuza 22.

Zavlačenje u reket – Desetak puta bespotrebno se ekipa zabijala u odbrambeni zid Belgijanaca u reketu. Umjesto da u tim trenucima pokušamo sa nešto maštovitijim rješenjima, na silu se nekad lopta pokušavala ugurati kroz obruč. Nekad je uspjevalo, ali često i ne.

Faktor Muse – Džanan Musa je upisao 16 poena, ali uz dvije izgubljene lopte, jedan njegov blokirani šut, dva promašaja sa linije slobodnih bacanja te procenat ubačaja od 6-14 (trojke 2-7). Asistencija – nula. Plus, nešto “mekaniji” pristup u odbrani (dojam ne popravlja ni pet skokova). I dalje je jedan od naših najboljih igrača, neosporno. Ali zrelosti u igri nedostaje, što ekipa nekad skupo plaća.

PLUSEVI 

Karakter ekipe – Kada smo svi pomislili da je poraz neizbježan, Zmajevi su pokazali karakter i “izmislili” pobjedu, najviše zahvaljujući poenima Nemanje Gordića. Ovo su utakmice u kojima se ekipa psihološki izgrađuje i stvara pobjednički gard. Nisu velike ekipe one koje pobjeđuju sa 20 razlike, već one koje znaju prelomiti susret u dramatičnim završnicama. Sinoć smo položili taj ispit.

Miralem Halilović – Vujošević je sam priznao da mu je žao što ga nije uvrstio u ekipu u mečevima protiv Rusije i Francuske, u novembru. Naglasio je i da je za njega popularni Miki najbolji igrač sinoćnje utakmice. Nastupa za Orleans, jedan od statistički najboljih košarkaša Druge francuske lige. Veliki dobitak za budućnost.

Borbenost i motivacija – Elementi s kojima ova reprezentacija nikad nije imala problema. Uvijek prisutna žarka želja, požrtvovanost, spremnost da se gine za svaku loptu. Nije ni protivniku svejedno kad ugleda takve ratnike s drugog kraja parketa.

Duško Vujošević – Stručnjak. Strateg. Pobjednik. Naš selektor. I najveći adut u sutrašnjem susretu protiv Rusa.

ZAKLJUČAK

Kad bi svi imali svoj dan, pa i kad bismo bili kompletni, Rusi su opet favoriti, što je konstatovao i popularni Dule. No, dobili smo ih jednom, nije nemoguće da se ponovi, mada će ovog puta biti teže, jer ne igramo u Skenderiji, već u Permu, u dvorani koja je rasprodata prije nekoliko dana.

Dobra vijest je da će susret biti u direktnom prijenosu na kanalu Sportklub 1. Sutra, u 15 sati. Nije biti ili ne biti, ako to išta znači, pobjedom nad Belgijom vjerovatno smo zakoračili u drugi krug, ali bilo bi lijepo, prelijepo. Zapravo, ogromno. Dobiti Zbornaju u Rusiji.

 

kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI