Sport Centar

Živio je za svoje Sarajevo: Na današnji dan poginuo je Keli

Na današnji dan poginuo je Želimir Vidović Keli. Poginuo je u humanoj misiji, prevozeći ranjenike 17. maja 1992. iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Živio je za svoje Sarajevo: Na današnji dan poginuo je Keli

Popularni Keli rođen je 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. avgusta 1974. godine u utakmici Kupa, protiv Igmana sa Ilidže.

Narednih devet godina je sa dosta uspjeha igrao za tim sa Koševa. Dobre igre u dresu Sarajeva su ga dovele i do reprezentacije Jugoslavije, za koju je debitovao 1. februara 1977. godine u prijateljskom dvoboju sa Meksikom. Tri godine kasnije, u martu 1980. godine, Keli je upisao i svoj drugi nastup za državni tim. Ipak, posebno će ostati upamćena utakmica odigrana 10. marta 1982. godine, na najvećem bh. stadionu, protiv Željezničara. Meč je odigran pred rekordnih 55.000 gledalaca. ‘Keli’ je tog dana briljirao. Najprije je u 52. minuti asistirao Sušiću za izjednačenje, a potom i sam, pet minuta kasnije, pogodio mrežu Šujice za konačnih 2:1.

Iduća sezona je bila Kelijeva oproštajna, a ostat će u sjećanju po najboljem rezultatu, koji je Sarajevo postiglo u Evropi, plasmanu u osminu finala Kupa UEFA, kao i po nesretno izgubljenom finalu Kupa Maršala Tita od Dinama. Tako je, nakon devet sezona, u kojima je dres Sarajeva oblačio 241 put i pritom postigao 14 golova, u ljeto 1983. godine, ‘Keli’ napustio rodni grad, te se zaputio u Austriju. Potpisao je ugovor sa GAK-om, za koji je igrao šest sezona, nakon čega se oprostio od fudbala.

Rat je dočekao u Sarajevu.

Nažalost, 17. maja 1992. godine, prilikom akcije prebacivanja ranjenika sa Dobrinje u bolnicu Koševo, vozilo hitne pomoći, kojim je sam upravljao, zaustavljen je na kontrolnom punktu, a njemu se od tada gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Keli je pokopan 4. juna 2004. godine na groblju Bare. Prema želji njegove porodice, pokopan je sa dresom voljenog kluba. Keli je živio za svoje Sarajevo.

Danas, jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a svake godine organizuje se fudbalski turnir u čast Želimiru Vidoviću Keliju.

zelimir vidovic keli
KOMENTARI

KOMENTARI