Sport Centar

Zabrana ulaska ženama na fudbalske stadione ponovo u žiži rasprava u Iranu

.

Zabrana ulaska ženama na fudbalske stadione ponovo u žiži rasprava u Iranu

Većina svjetskih medija posvetila je veliku pažnju posljednjim uspjesima fudbalske reprezentacije Sirije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a meč koji je ta selekcija odigrala u Teheranu pokrenuo je novu lavinu rasprava o zabrani Irankama da ulaze na tribine stadiona i gledaju mečeve.

Pobjedom nad Katarom i remijem u gostima u Iranu, fudbalska reprezentacija Sirije stekla je izgledne šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a ti uspjesi su privukli pažnju svjetske javnosti zbog činjenice da se u Siriji već šest godina vodi stravični rat.

Emotivno slavlje sirijskih igrača nakon utakmica nešto je o čemu su pisali svi veći svjetski mediji, a nakon meča u Teheranu iranski mediji prenijeli su zanimljive slike sa tribina na kojima su bile navijačice Sirije, a navijačicama Irana je zakonom ulaz na stadione zabranjen.

“Paradoks kakav je moguće vidjeti samo u Iranu“, naslovnica je kojom su iranski mediji ukazali na problem zabrane ženama da gledaju sportske manifestacije u toj zemlji.

Radnička novinska agencija Irana (ILNA) javlja da je grupa zastupnica u iranskom parlamentu danas uputila pismo ministru sporta Medudu Sultaniferu i od njega traže da javno pojasni šta je vlada Irana do sada učinila kako bi se okončala diskriminacija žena na sportskim takmičenjima.

Parlamentarka Fatma Hussein tvrdi da je zabrana Irankama da gledaju sportska takmičenja neopravdana, suprotna Ustavu te zemlje i nepravedna s obzirom da navijačice suparničkih ekipa slobodno mogu ući na stadione i u dvorane.

fudbaliran
KOMENTARI

KOMENTARI