Sport Centar

Zaboravi Roan, zaboravi Trikolore: Zmajeve ključni meč čeka u februaru, s novim igračem

Poraz na koji smo računali. Tako bismo, kratko i rezonski, odsjekli konstataciju za utakmicu košarkaške reprezentacije BiH protiv Francuske u Roanu, u 2. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zaboravi Roan, zaboravi Trikolore: Zmajeve ključni meč čeka u februaru, s novim igračem

Gledajući suhi rezultat (84:65), Trikolori su nas zgnječili jednim potezom muholovke, ali istina je da su tek u drugoj polovini zadnje četvrtine domaći fanovi u Kindareni mogli odahnuti.

Zmajevi su bili za vratom favorizovanom protivniku, pogotovo u prvom poluvremenu. Neko će reći da su to sve poništili manama koje su isplivale u drugom dijelu susreta, ali – dobro da je tako. Dobro je da sada znamo gdje pucamo kada nas pritisne protivnik kalibra Francuske.

Ova utakmica je otvorila temu Džanana Muse. I od toga ne treba bježati, čak naprotiv, suočiti se s činjenicama. U Roanu smo vidjeli kako naš supertalenat krvari, da je ipak mladić od krvi i mesa. Cijele pretkvalifikacije, kao i susret protiv Rusa odigrao je skoro besprijekorno, stvorena je slika neuništivog heroja, a u sportu takvi jednostavno ne postoje. Mitove i legende da, ali ne postoje nedodirljivi i savršeni ljudi.

Zaboravili smo da je Musa, kako to opisuje selektor Duško Vujošević, dečko koji se još uvijek samo igra lopte. I da mu stavljamo preveliko breme na leđa. Takvu vrstu tereta, da mora odigrati perfektno baš svaki put, suludo je stavljati na pleća većih zvijezda, kamoli tinejdžera.

Rusi su ga evidentno podcijenili, Džanan je u Skenderiji obilato iskoristio tu činjenicu, no uvijek metodični francuski selektor Vincent Collet nije učinio tu grešku. Musi je iskazao dužno poštovanje, žrtvujući čak i svog najopasnijeg ofanzivca Edwina Jacksona, da se energetski više troši na odbrani bh. talenta, nego u napadu. Kada su se još u taj zadatak uključivali ostali francuski pit-bullovi, Džananu nije bilo pomoći. Ozbiljna odbrana, poput ove u Kindareni, dovela ga je u situaciju da šutira 0-8, ali i da možda postane svjestan vlastitih mana. I to je dobro. Ne možete otkloniti problem za koji ne znate da postoji.

Lekcija je održana i našim rezervnim igračima. Osim Edina Atića i četvorice veterana (Gordić, Stipanović, Kikanović, Milošević), ostatak našeg tima nije postojao u Roanu. Sasvim dovoljno i da selektor Duško Vujošević, koji je neosporno izvukao maksimum od postojećeg kadra, razmisli o nekim igračkim alternativama.

“Nismo igrali istim intenzitetom kao protiv Rusije. To je jedan od glavnih uzroka poraza. No, na kraju krajeva, sada imamo skor od 1-1, a tek nas čekaju najvažnije utakmice, one u februarskom “prozoru” protiv Belgije i Rusije. Do tada, analizirati ćemo situaciju i dobro se pripremiti”, istakao je na press-konferenciji nakon meča s Francuzima naš kapiten Elmedin Kikanović.

Popularni Kikan je naglasio ono što je, u suštini, najvažnije. Ovaj poraz nije tragedija, daleko od toga. Čak ga treba i zaboraviti što prije, ali prethodno izvući pouke. Jer, ključni meč tek čeka ovu reprezentaciju, a to će biti okršaj s Belgijancima na domaćem parketu, 23 . februara.

Dobra vijest je da bi dotad, kako nam je potvrdio potpredsjednik upravnog odbora KSBiH Sejo Bukva, trebala biti riješena papirologija za potencijalno novog igrača Zmajeva, američkog plejmejkera Scottieja Wilbekina. Sa njim, dio pomenutog problema u vezi igračkog kadra bio bi svakako riješen. Silan košarkaš, energija na obje strane parketa.

To je ono što nam treba. Kao i prihvatanje vlastitih grešaka i mana. Poraz protiv Francuske zato može biti dobar. Ali, samo ako smo spremni nešto naučiti. Ako nismo, onda ništa.

dusko vujosevickosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Friško
Gost

Dule radi pravo posao,ali jasno da imamo tanku klupu…JA bih zvao i Đedovićevog brata,Halilović odličan u drugoj francuskoj…Ne znam sad,ali ima tih igrača…Uz Musu,Vilbekjina i ostale, mogli bi čak pričati o plasmanu na Svjetsko

wpDiscuz