Sport Centar

Vujošević: Zaista je veoma važno da se svi odazovu pozivu u reprezentaciju

Selektor muške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević jutros je objavio širi spisak od 24 igrača za kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Vujošević: Zaista je veoma važno da se svi odazovu pozivu u reprezentaciju

– Mi se nadamo da će se u narednom periodu, do roka koji nam je FIBA propisala za prijavu igrača, pojaviti još neki igrači koji zavređuju pažnju i koji zaslužuju da se nađu na spisku reprezentacije za kvalifikacione utakmice. Kao što smo već istakli u nekim prethodnim izjavama, naša želja je da ove kvalifikacije maksimalno iskoristimo za dalji individualni napredak igrača i uklapanje individualnih kvaleteta u dobar tim, kroz dobru saradnju – kaže Vujošević i dodaje:

– Imamo veoma malo vremena za pripreme. Praktično ćemo se okupiti pet, šest dana pred utakmicu. S obzirom da ljetos u ekipi nisu bili Gordić, Milošević, Stipanović, Kikanović, pa i Sulejmanović i Halilović, igrači na koje se ozbiljno računa, njihovo ljetnje odsustvo onemogućuje kontinuitet rada koji je započet u pretkvalifikacijama. Sa druge strane, ti momci su takve ličnosti da neće ugroziti izgrađenu hemiju tima, da su svi spremni da se stave u funkciju tima, a ne da “čašćavaju” svojim prisustvom. Zaista je veoma važno da se svi odazovu pozivu u reprezentaciju.

Vujošević je istakao da je u javnosti stvorena pogrešna slika kada su u pitanju naši rivali u kvalifikacionoj grupi za Svjetsko prvenstvo.

– Javnost je mišljenja da u reprezentacijama sa kojima ćemo igrati kvalifikacije, zbog pravila Eurolige i NBA, neće biti glavnih igrača. To je zabluda. Sa samog političkog vrha Rusije stiglo je naređenje da svi igrači sem Mozgova moraju nastupiti za reprezentaciju u kvalifikacijama. To će praktično biti ista selekcija koja je učestvovala na Evropskom prvenstvu i zauzela četvrto mjesto. Belgija će takođe moći da okupi gotovo čitavu reprezentaciju, a pokazali su da su kvalitetna ekipa. Jedina nepoznanica nam je sastav Francuske, ali oni imaju veliki broj kvalitetnih igrača. Mislim da su svi svjesni da se nalazimo u najtežoj kvalifikacionoj grupi. Bez presije, mi ćemo pokušati da napravimo rezultat. Ali, ono što moramo da napravimo u ovim kvalifikacijama jeste sistem, jedna kvalitetna struktura rada, funkcionisanja i organizacije i povratak kulta reprezentacije – poručio je Vujošević.

Prvu kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo Zmajevi će odigrati 24. novembra u Sarajevu protiv Rusije, dok že 27. novembra gostovati selekciji Francuske.

(basket.ba)

dusko vujosevickosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI