Sport Centar

Vujošević oduševio predavanjem i izazvao aplauze: Zašto su treninzi precijenjeni?

U okviru Košarkaške klinike, predavanje u Sportskom centru “Šumice” održao je trofejni trener i novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević, na temu “Moderna košarka”.

Vujošević oduševio predavanjem i izazvao aplauze: Zašto su treninzi precijenjeni?

Vujošević je prepoznatljiv po tome što je zakazivao treninge u ranu zoru. On je istakao da treneri trebaju forsirati timsku improvizaciju.

“Devedeset posto vremena na treninzima se provodi uvježbavajući akcije. Kvaliteti ekipa mogu da budu različiti, ali se uglavnom vrte iste akcije na svim nivoima. To je moda, a moderna košarka ne bi trebalo da se oslanja na ono što je u modi. Ni treninzi nisu toliko efikasni kada se uvježbavaju akcije „5 na 0“. Igrači ne rade sa dovoljnom koncentracijom, bez prave brzine i obraćanja pažnje na detalje. U podsvjesti im je da je ta vježba ispod njihovog nivoa. Pri tom, igra u postavljenom napadu nije ni blizu efikasna kao što je nekada bila, zato što su se odbrane uvježbale, nema iznenađenja”, prenio je “Žurnal” dio Vujoševićevog izlaganja.
Svoj stav obrazložio je NBA brojkama.

“Izračunato je da se postiže 0,49 poena po postavljenoj akciji, što znači da je za dva poena potrebno četiri napada! Zašto akcije više nisu toliko efikasne? Zato što svi igraju isto i odbrane su se uvježbale. Ako je u NBA prosjek 90-100 poena po ekipi, od postavljnih napada dolazi 26,8 poena, odnosno ni jedna trećina. Dakle, bespotrebno trošimo vrijeme uvježbavajući razne akcije”, dodao je novi selektor BiH.

Naglas je upitao Vujošević odakle dolaze dvije trećine poena i kako se one uvježbavaju na treninzima, a zatim je rekao:

“Iz elementa improvizacije i kreacije igrača! Trener bi morao da se koncentriše na razvijanje timske improvizacije! Kada ne prođe kontranapad, a onda ni postavljena akcija, ide se na takve akcije, a to je u 70 posto slučajeva. Mali broj trenera je svjestan da moraju da uvježbavaju ekipu za igranje jedan na jedan, čitanje odbrane, timsku improvizaciju”.

Novi selektor BiH oduševio je svojim predavanjem i izazvao je aplauze.

dusko vujosevic
KOMENTARI

KOMENTARI

UDARNA BRIGADA
Gost

Duško,dobro nam došo…ali bojimse daćeš kodnas kod pojedini igrača u reprezentaciji upoznat se sa jednom vrstom NEPROFESONALNOŠĆU i NEODGOVOENOŠĆU, tako da će ti nedajbože, prisist tvoj poso !!!
Možda bi bijo mirnije glave ako za ove kvalifikacije skroz odpišeš NURKIĆA i TELETOVIĆA, koji su čak u stanju i sami sebe odpisat 😂
Uzmi te koji žele da makar moreš kvalitetno trenirat, pa dokle god doguro !!!!!!
Poštovanje i pozdarvi za gospodina Vujoševića 👊

wpDiscuz