Sport Centar

Vujošević: Musa će se naknadno priključiti, veoma sam zadovoljan razgovorom s Nurkićem

Košarkašku reprezentaciju BiH očekuju mečevi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Francuske i Belgije, a selektor Duško Vujošević ima problema sa sastavom tima.

Vujošević: Musa će se naknadno priključiti, veoma sam zadovoljan razgovorom s Nurkićem

Košarkašku reprezentaciju BiH očekuju mečevi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Francuske i Belgije, a selektor Duško Vujošević ima problema sa sastavom tima.

Josh Adams, koji je ovu sezonu počeo u Efesu, je izrazio želju da igra za BiH, prošao “skener” Duška Vujoševića, ali…

“Situacija nije dobra, imamo mnogo problema, sigurno je da nećemo biti kompletni. Ono što me je krajnje neprijatno iznenadilo je to da je definitivno propala mogućnost angažmana američkog beka iz redova turskog Bešiktaša Josha Adamsa. Njega smo htjeli dovesti na poziciju naturalizovanog igrača. Savez je bio sa Adamsom u pregovorima da se taj neki ugovor o njegovom igranju za reprezentaciju definiše na dvije ili tri godine. Pregovaralo se o tome s njegovim menadžerom (Rade Filipović, op. a.), da bi nam na kraju saopšili da je sve propalo”, rekao je Vujošević za Dnevni avaz.

Situaciju dodatno komplikuju obaveze Džanana Muse i Ajdina Penave, koji će trenirati sa NBA klubovima, a potom ih očekuje i draft, koji će biti održan 21. juna u Njujorku.

“Pokazalo se da se ova reprezentativna akcija poklapa sa NBA draftom, odnosno treninzima i kampovima u kojima će neki naši igrači, vođeni od menadžera, nastupiti. Musa će nam se kasno priključiti. Sličan tretman smo htjeli dati i Penavi, da poslije drafta dođe tu, pomogne koliko može. Ali, on nam je odgovorio pismom u kojem nas je obavijestio da je već ranije preuzeo neke obaveze”, kaže Vujošević.

Vujošević se u Beogradu sastao sa Jusufom Nurkićem.

“Sa Nurkićem sam obavio razgovor, kojim sam veoma zadovoljan. Jusuf apsolutno ima želju da nastupa za reprezentaciju BiH, ali u ovoj akciji na njega ne možemo računati. Nurkiću ističe ugovor u NBA ligi i situacija je takva da će on morati čekati ponude klubova, a to se ne radi prije početka jula. Stoga nije realno ni ljudski očekivati da će igrati u tom terminu i rizikovati povredu u situaciji u kojoj ima šansu riješiti egzistenciju”, rekao je Vujošević.

Vujošević je na klupu BiH sjeo s velikim entuzijazmom, ali čini mu se da pojedinci ne pristupaju reprezentaciji ni približno s energijom kakvu on ulaže.

“Povremeno mi se čini da mene ovo sve zajedno mnogo više interesuje nego neke ljude koji su tu rođeni”, rekao je Vujošević.

Nakon okupljanja u Sarajevu 14. juna, Zmajevi dan kasnije putuju za Opatiju, gdje će se pripremati do 24. juna. U tom periodu bh. tim bi trebao odigrati dvije kontrolne utakmice protiv selekcije Hrvatske. Povratak u Tuzlu je planiran za 25. juni, a onda tri dana priprema za duel sa Francuskom.

Bh. košarkaši će protiv Francuske igrati 29. juna u tuzlanskoj dvorani Mejdan, a tri dana kasnije gostuju u Belgiji.

dusko vujosevickosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI