Sport Centar

Višestruki prvak BiH Halid Ranica osnovao školu boksa u Švedskoj

Halid Ranica je 12 puta osvajao titulu prvaka Bosne i Hercegovine u boksu, a nakon amaterske, imao je i uspješnu profesionalnu karijeru. Otprije nekoliko godina preselio je u Švedsku, gdje radi i živi s porodicom, a ljubav prema plemenitoj vještini nikada nije splasnula.

Višestruki prvak BiH Halid Ranica osnovao školu boksa u Švedskoj

Tako je strpljivo planirao osnovati školu boksa u zemlji gdje ovaj sport skoro da nije ni postojao i uspio je. Švedska ima veliki broj doseljenika iz drugih zemalja i upravo je odatle najviše polaznika škole koju vodi proslavljeno ime bh. boksa.

-Odmah nakon što sam došao u Švedsku, rodila se ideja da osnujem klub u ovoj zemlji. I, tako malo po malo, iz pomoć naših ljudi s Balkana koji žive na ovim prostorima, počeli smo s planiranjem i realizacijom ideje – priča nam Ranica.
Škola boksa egzistira u gradu Arboga i već ima dvadesetak članova, odnosno mladih boksera koji žele usavršiti znanje u ovom sportu.

-Početkom 2017. godine dobili smo odobrenje od porezne uprave, državnih sportskih saveza da možemo početi sa radom. Martin Zubčić, Miroslav Kazić, Ajdina Ranica i ja rasporedili smo poslove u klubu, a zvanično smo startali s radom 18. februara. Radimo u dvorani u „Laduback skulan“ u gradu Arboga. U njemu živi otprilike sto porodica s Balkana i od Štokholma je udaljen 150 kilometara. Imamo već oko 20 članova sa kojima radimo školu boksa, tehniku, kretanje… – govori Ranica.

Nekada sjajni bh. bokser očekuje omasovljenje škole boksa, a onda i prva takmičenja.

-Polovinom godine nadamo se da ćemo početi sa prvim borbama naših članova kluba. Do sada smo najviše radili na gardu i kretanju, a počeli smo i sa radom iz blizine i boksom na distanci. Nadamo se dobrim rezultatima uz duže i jače treninge. Istakao bih i angažman Jasmina Benca, koji mi je puno pomogao u administrativnim poslovima u klubu – kazao je Ranica za kraj razgovora.

halid ranica
KOMENTARI

KOMENTARI