Sport Centar

Vincent Tan i greške iz prošlosti: Promjenom koncepta do borbe sa teškašima

Ljubav prema sportu i hrpa novca nije baš uvijek dovoljna da bi se to pretvorilo u rezultat, potrebno je, složit ćete se, bar malo znanja.

Vincent Tan i greške iz prošlosti: Promjenom koncepta do borbe sa teškašima

Ljubav prema sportu i hrpa novca nije baš uvijek dovoljna da bi se to pretvorilo u rezultat, potrebno je, složit ćete se, bar malo znanja.

Većinski vlasnik Fudbalskog kluba Sarajevo, Vincent Tan, u Velsu se opekao misleći da sve zna o fudbalu i da je dovoljno ono što on posjeduje kako bi od Cardiffa napravio stabilnog prvoligaša. Ipak, u jednom trenutku shvatio je da tako ne ide, pa je uhvatio posljednji voz…

Od početka vladavine Cardiff Cityjem prate ga brojne kontroverze. Od mijenjanja klupskog grba, dresova i ostalih obilježja, do katastrofalnih poteza u sportskom segmentu što je rezultiralo smjenom Malkyja Mackaya, sve su to bili potezi koji su vodili klub silaznom putanjom.

“Malky Mackay, we want you to stay”, postala je kultna pjesma koja je samo izrazila finalno nezadovoljstvo navijača koji su uz klub od njegovog nastanka. Lično Tan je želio Ole Gunnara Solskjaera na klupi, a to se završilo ispadanjem tima u Championship.

No, tu se priča oko Cardiffa ne završava, već tek počinje. Nekoliko je smjerova kojim klubovi, ne samo u Engleskoj, krenu nakon relegacije u niži rang. Neki završe na granici profesionalnog fudbala i njihov pad niko ne može zaustaviti (takvih primjera je najviše op. a.), neki do vječnosti ostanu u tom rangu u koji su ispali, a samo mali broj je onih koji se od šoka oporave i uskoro se vrate gdje su bili.

Dobro, Cardiff se nije odmah vratio, ali je izbjegao sudbinu Coventryja, Boltona, Wigana, Blackpoola, Portsmoutha i plejade timova za čijim ćemo igranjem u Premier ligi čeznuti još godinama.

Rezultat slika za vincent tan

Ključna stvar dogodila se u oktobru 2016. godine kada je na klupu Plavih ptica sjeo najbolji trener u Championshipu. Kada kažem najbolji, za Neila Warnocka se to zaista može reći, bez ikakve doze subjektivnosti, bar dok ne dođe vrijeme Garyja Rowetta, Neila Ardleya i mladih stručnjaka koji čekaju na svoju šansu.

U konkurenciji superteškaša Aston Ville, Fulhama, Middlesbrougha, Norwicha, pa i Derbyja i Sunderlanda, koji su sa snažnim rosterima dočekali novu sezonu Championshipa, dvije neobične priče isplivale su na površinu. Jedna su Wolvesi o kojim će još biti riječi, drugom prilikom, a druga je Tanov i Warnockov Cardiff kojem niko, ni u ludilu, nije dao šanse da izbore promociju ove sezone.

Takav je Championship, od davnina je etiketiran kao najinteresantnija liga na svijetu i za nju je jedino sigurno da ćemo na kraju dočekati nešto neočekivano. Ukoliko dobiju i jedan zaostali meč, Bluebirdsi će biti na dvocifrenom broj poena od mjesta koje ne vodi u Premier ligu, a to je itekako mnogo s obzirom na činjenicu da je preostalo još sedam rundi takmičenja.

Vincent Tan više ne donosi sam odluke, u tome mu pomaže Turčin Mehmet Dalman, a to se odmah osjeti i na rezultatu. Nije više Malezijac bogat kao nekada, ali ipak u konkurenciji bogatih i on ima svog konja za trku, a koji dobro kotira pred finalni obračun. Naučio je greške iz prošlosti i sigurno ih neće ponavljati, a za ovdašnje zaluđenike u fudbal možda ne bi bilo loše da nešto prepiše i na svoje Sarajevo…

cardiff cityvincent tan
KOMENTARI

KOMENTARI