Scsport.ba > Zimski sportovi > Tina Maze se na poseban način oprostila od skijanja

Tina Maze se na poseban način oprostila od skijanja

Zlatna lisica u Mariboru

Tina Maze se na poseban način oprostila od skijanja


Autor: Anel Bihorac
Datum:

Tina Maze se danas u Mariboru zvanično oprostila od aktivnog bavljenja skijanjem. U veleslalomskoj utrci Maze je na poseban način odskijala posljednju trku Zlatne lisice i na taj način završila profesionalnu karijeru.

Trofej Zlatna lisica se tradicionalno održava u Mariboru, a u prvoj vožnji Maze je nastupila pod startnim brojem 34. Nakon prvog mjerenja vremena odlučila je zaustaviti se na stazi i pozdravila se sa svojim trenerom i suprugom Andreom Massijem.

Nastavila je trku, ali se opet zaustavila na metar od ciljne linije, odvezala vezove i ušetala se u velikom stilu u ciljnu ravninu. navijači su bili oduševljeni.

Karijera Tine Mate je započela još 1999. godine, a 2013. godine je kao kruna karijere osvojila Veliki kristalni globus sa rekordnih 2414 poena. To je bila njena najuspješnija godina, jer j još osovjila Male kristalne globuse u Super kombinaciji, Veleslalomu i Super G-iju.

Na Svjetskim prvenstvima je osvojila devet medalja (četiri zlatne i pet srebrenih), a na dvije posljednje Olimpijade je osvajala medalje. U Vancouveru je 2010. godine bila srebrena u Super G-iju, i veleslalomu, a na Olimpijadi u ruskom Sochiju prije tri godine bila je zlatna u Spustu i veleslalomu.

Ukupno je u karijeri ostvarila 26 pobjeda u Svjetskom kupu.

Autor: Anel Bihorac Datum:

Facebook preporuke