Scsport.ba > Ostalo > Nova generacija, dvostruko veći napredak

Nova generacija, dvostruko veći napredak
Astra K je prvi kompakt sa inovativnim LED Matrix svjetlima

Pretpremijera: Nova Opel Astra

Nova generacija, dvostruko veći napredak


Autor: A. Muharemović
Datum:

Opel ozbiljno računa na naše tržište, ali i  tržište sve više računa na Opel. Otkrivanje nove Opel Astre prije premijere na frankfurtskom salonu automobila dokaz je o Opelovoj odgovornosti prema svim tržištima, ali i Astrin napredak spreman za ubrzano pokazivanje arsenala inovacija u kompaktnoj klasi.

Opel na bh. tržištu službeno postoji i radi od 1996. Danas kada Opel u BiH ima impresivni - drugi najveći ''share'' u Evropi od 10,8% radi sa sedam ugovornih partnera i devet prodajno-servisnih lokacija. Model Astra je priča za sebe kako u Opelovom portfoliju tako i na našem tržištu. Proizvodi se od 1991, a od tada do danas ih je proizvedeno 12 miliona. Astra je drugi najprodavaniji model na bh. tržištu ove godine sa tržišnim učešćem od 16 posto.


Sa ovakvom pozitivnom pričom Opel spremno i odgovorno, prema produktivnim tržištima, skida plašt sa nove generacije svog kompakta pokazujući ga bh. javnosti čak 14 dana prije službene premijere u Frankfurtu. Nova Astra (K) nestrpljiva je da pokaže sav napredak i sve inovacije. Manja, lakša, atraktivnija, opremljenija i motorno nadmoćnija nego ikada prije, predstavlja vrh kompaktne klase.


Do 200 kg lakša

Atletski fluidna vanjska građa i krov sa efektom lebdeće površine predstavljaju nosioce optičkih novosti u osnovi izgrađenih sa 77 kg lakšim materijalima i 50 kg olakšanim ovjesom. Astra K je prvi Opelov model sa kompletno provedenom downsize filozofijom, zbog čega je zavisno od opreme i motorizacije, olakšana od 120 do čak 200 kg. Tome doprinosi i nova generacija motora od 1,0-litrenog turbo trocilinadarskog benzinca sa 105 KS do trojca napredne dizelskekonjice 1.6 CDTi od 95 do 136 KS.

Ali tu nije kraj napretku. Astra K je prvi kompakt na svjetskom tržištu sa pametnim i inovativnim Matrix LED svjetlima u doplati vrijednim 2.350 KM. Novina su i hvaljena sjedišta sa AGR certifikatom, koja sada donose masažu, ventilaciju i memorije, ali i grijanje straga.


Od 24.800 KM

Osnovni model na bh tržištu Astra Selection 1.4 (100 KS) kada zvanično krene prodaja početkom 11. mjeseca će koštati 24.800 KM, a serijska oprema će biti poprilično zavidna: ABS, ESP, tempomat, klima, radio USB Bluetooth uređaj sa kontrolama na volanu, 6 zračnih jastuka, električni paket, daljinsko zaključvanje i monitoring pritiska u gumama.


Iako se proizvodnja hatchbacka ugasila, paralelno uz novi model još neko vrijeme će biti prisutne verzije GTC i karavan, dok će limuzinska aktuelna Astra uskoro preuzeti ulogu popularnog Classica.

 

Autor: A. Muharemović Datum:

Facebook preporuke