Scsport.ba > Ostalo > Na tržištu redizajnirana Toyota Avensis

Na tržištu redizajnirana Toyota Avensis
Novi Branik i razvučena svjetlosna tijelu su nosioci promjene i ujedno novi identitet Toyote

Novosti

Na tržištu redizajnirana Toyota Avensis


Autor: A. Muharemović
Datum:

Preko 160 miliona eura Toyota je uložila u dotjerivanje limuzine srednje klase, koja je odnedavno dostupna i na bh. tržištu. Cijene startaju od 36.770 KM.

Dizajnerski redizajnirana i tehnološki unaprijeđena limuzina srednjeg segmenta Toyota Avensis, koja kod generacijama prolazi neprimjetno, dostupna je konačno i na našem tržištu. Toyota ne krije veće tržišne ambicije, budući da je u osvježenje uloženo preko 160 miliona eura.

 

Prvo optičko dotjerivanje Avenis je doživio 2011, ali je ono bilo minimalističko i skoro neprimjetno. Za model izvorno lansiran 2008. novi i hrabriji redizajn realizovan je u skladu sa posljednjim Toyotinim idejama koje su ujedno zahvatile i Auris i Rav4 u cilju niže potrošnje. Radi se o temeljitoj modifikaciji branika i posebno svjetlosne grupe, te inseratciji hromiranih dekorativnih lajsni.

 

S unutrašnje strane takođe je uloženo dosta energije, kvalitetnijih materijala i ljepše, tačnije temeljitije završne obrade. Od drugog paketa opreme Luna ubačen je veći ekran (dijagonala 8 inča) osjetljiv na dodir kao dio sistema Toyota Touch 2, tako da enterijer uz sva poboljšanja sada djeluje dostojnije limuzini D segmenta u odnosu na prethodni model.

 

Međutim, novi Avensis donosi značajna poboljšanja ispod limene konfekcije. Naime, dva dizelska motora nastala u saradnji sa minhnskim BMW-om novi su vjetar u leđa Toyotinoj limuzini. Dakle, riječ je o slabijoj verziji 1.6 D-4D sa 112 KS i prosječnom potrošnjom od 4,1 litara, odnosno snažnijoj izvedbi 2.0 D-4D sa 143 konja i prosječnoj potrošnji od 4,5 litara dizela na svakih 100 km. U ponudi i dalje ostaju Toyotini provjereni benzinci od 1,6 i 1,8 litara zapremine.

 

Novi Avensis cjenovno starta sa 36.770 KM u verziji 1.6 Terra, dok novi i osnovni dizel sa 112 KS u istoj opremi košta 40.880 KM. U Toyotinoj prodajnoj mreži u startu će biti ponuđene obje karoserijske izvedbe,  odnosno Avensis kao limuzina i približno 2.200 KM skuplji Avensis kao karavan (Touring Sports).  

Autor: A. Muharemović Datum:

Facebook preporuke