Scsport.ba > Ostalo > Danko Delibašić: Sarajevo me razočaralo zbog (ne)brige o Mirzi

Danko Delibašić: Sarajevo me razočaralo zbog (ne)brige o Mirzi

Godišnjica smrti legende

Danko Delibašić: Sarajevo me razočaralo zbog (ne)brige o Mirzi


Autor: Sport Centar
Datum:

Danas je obilježena 15. godišnjica od smrti najboljeg košarkaša kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala Mirze Delibašića.

Povodom godišnjice njegove smrti okupile su se ličnosti iz svijeta sporta, kao i predstavnici medija, na sarajevskom groblju "Bare" kako bi odali počast legendarnom bh. košarkašu.

Između ostalog, medijima se obratio i sin popularnog "Kinđeta" Danko Delibašić. On je istakao da je nezadovoljan kako se Sarajevo i Bosna i Hercegovine (ne)brinu o onome što je Mirza učinio za sport i svoju državu.

"Svakodnevno tražim neku uspomenu na svog oca, a imam je jedino u spomeniku i dvorani. Čak je i ta dvorana koja nosi njegovo ime jedva imenovana tako zbog nekih vjersko-političkih razloga, o čemu ne bih sad govorio, a istovremeno to je dvorana u kojoj je postigao neke od najvažnijih poena i slavio u nekoliko najvažnijih utakmica. Teško mi je jer se godišnjice i svi bitniji datumi vezani za mog oca obilježavaju prilično nakaradno. Ja sam čovjek koji nenormalno voli Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, ali me to isto Sarajevo svakog dana sve više razočarava zbog nepažnje o Mirzi Delibašiću, čovjeku koji je Sarajevo stavio na sportsku svjetsku mapu, pošto su nas do tog momenta znali isključivo po Franzu Ferdinandu, odnosno Gavrili Principu", rekao je Danko Delibašić i dodao:

"Žao mi je jer mladi nemaju pojma o Mirzi Delibašiću, te ne mogu ništa pročitati u udžbenicima o njegovim djelima. Potrebno nam je da čuvamo uspomenu na jednu takvu legendu".

Kompletnu izjavu Danke Delibašića možete pogledati u sljedećem video zapisu.

Autor: Sport Centar Datum:

Facebook preporuke