Scsport.ba > Ostalo > Baseball je izvorno ruski sport

Baseball je izvorno ruski sport

Historijat

Baseball je izvorno ruski sport


Autor: Sport Centar
Datum:

Još od 1986. kada je baseball priznat kao olimpijski sport, omladinski baseball klubovi u Rusiji niču kao gljive poslije kiše, a tereni u obilku dijamanta su vidljivi i u ruskim tundrama.

Neki veoma posvećeni Rusi i poslovni ljudi predani su u namjeri da pobjede SAD u jednoj veoma američkoj igri: baseballu, piše live387.ba.

Postoji i nacionalna liga u kojoj igra 10 klubova koji imaju nazive kao “Green Sox”, ali sport je daleko od razvijenog, kaže Bob Protekter, Amerikanac koji još od 1980. godine pomaže Rusima u ovom sportu.

On vjeruje da bi mogućnost da se baseball ponovo igra na Olimpijadi u Tokiju 2020. (nije se igrao na olimpijskim igrama još od 2008. godine), dati novi podstrek razvoju ovog sporta u Rusiji.

Ipak, neki doskora pasionirani ljubitelji sporta, poput Sergeja Borisova, ne vide budućnost baseballa u Rusiji. “Mi znamo šta su palice, ali ih ne koristimo u sportu”, kaže u šali Borisov.

U Rusiji ipak znaju nešto od tome, jer se vijekovima igrala slična igra – lapta. Zbog toga je i Staljin, veliki fan ove igre, tvrdio da i američki baseball vuče korijene iz Rusije.

Podpredsjednik ruske lapta federacije Sergei Fokin, tvrdi da su ruski imigranti ili Jevreji iz Odese laptu donjeli u SAD.

Autor: Sport Centar Datum:

Facebook preporuke