Scsport.ba > Bh. auto > U Sarajevu se ponovo vozi Rally Jahorina

U Sarajevu se ponovo vozi Rally Jahorina

Rally

U Sarajevu se ponovo vozi Rally Jahorina


Autor: A. Muharemović/AM Group
Datum:

U organizaciji AUTO 4x4 Cluba i suorganizatora ove godine će nakon 22 godine biti ponovo održan Rally Jahorina, koji je zlatni period doživio 1984. i 1985. kada se u okolini Sarajeva vozio YU Rally za prvenstvo Evrope.

Rally u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva.

 

Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit Trebević, koji je svoj start imao upravo na području Općine Novo Sarajevo (lokalitet Spomen parka Vraca) je i danas u jakom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je tada uživo posmatralo cca 15.000 gledalaca. Do danas, radi se o najvećoj i najznačajnijoj auto-moto sportskoj manifestaciji ikada održanoj na teritoriju ex-YU.

 

Termin održavanja rallya je 2.- 3.11.2013., i plan je da se zatvoreni brzinski ispiti održe na lokacijama Trebevića i Jahorine, sa svečanim ceremonijalnim startom ispred BBI Centra. Servisno parkiralište je predviđeno u okvira kompleksa Zetra.

 

Ovo takmičenje nosi naziv „7. Rally Jahorina 2013“, po prijeratnom takmičenju.

 

Ukupna dužina itinerera je 237,18 km, a od toga 51,38 km se odnosi na brzinske ispite.

 

Planirano je da se voze po dva BI na dvije staze na putu R446, i to:


-Jahorina (Nikolići – Jahorina, dužine 13,94 km)

-Trebević (Vraca – Čelina, dužine 11,75 km)

 

Autor: A. Muharemović/AM Group Datum:

Facebook preporuke