Sport Centar

Velike promjene u bh. rukometu: Novi sistem takmičenja

Sa zakašnjenjem od gotovo tri sedmice od najavljenog u nedjelju, 19. marta, u Mostaru, konačno bismo trebali dobiti Rukometni savez Federacije BiH.

Velike promjene u bh. rukometu: Novi sistem takmičenja

Formiranje ovog entitetskog saveza prvi je korak ka preregistraciji krovnog saveza, koji će nakon toga biti uređen prema postojećem Zakonu o sportu i Ustavu BiH. Dogovor o osnivanju RSFBiH postignut je u ponedjeljak u Mostaru, kada su se sastali predstavnici bošnjačke i hrvatske komponente, tačnije dvije radne grupe koje su usaglasile Statut.

U Mostaru će biti sjedište Federalnog saveza, ali u naredne četiri godine, nakon čega će uslijediti novi dogovor da li će ostati u gradu na Neretvi ili će biti premješteno negdje drugo.

Skupština, koja će biti održana u nedjelju, imat će 36 delegata, koji će izabrati rukovodstvo RSFBiH. Nakon formiranja RSFBiH, ubrzano će se raditi i na pripremi Skupštine krovnog saveza, kada ćemo vjerovatno dobiti i novi Izvršni odbor RSBiH, a moguće su još neke promjene na vodećim pozicijama. Jedna od novina koja će se naći pred Skupštinom RSBiH je i organizovanje zajedničke prve lige, pa bismo umjesto sadašnjih prvih liga FBiH (grupe Sjever i Jug) i RS, imali prvu ligu koja bi bila drugi rang takmičenja, poslije Premijer lige.

Ono što je sigurno jeste da će na snazi ostati odluka da ove sezone mušku Premijer ligu BiH napušta pet klubova, a ne tri, kako neki žele promijeniti usred sezone.

rukometni savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI