Sport Centar

Vedran Bosnić preuzima košarkašku reprezentaciju BiH u nastavku kvalifikacija?

Mladi i uspješni stručnjak Vedran Bosnić kandidat je za mjesto selektora košarkaške reprezentacije BiH.

Vedran Bosnić preuzima košarkašku reprezentaciju BiH u nastavku kvalifikacija?

Mladi i uspješni stručnjak Vedran Bosnić kandidat je za mjesto selektora košarkaške reprezentacije BiH.

Dojučerašnji šef stručnog štaba selekcije Švedske, s kojom je u aktuelnim kvalifikacijama ubilježio i pobjedu nad favoriziranom Turskom, kako saznajemo, mogao bi klupu Zmajeva preuzeti već u novembru, kada su planirani mečevi sa Bugarskom i Finskom.

Istina, pominjala se i opcija da Jasmin Repeša, koji je praktično kao vršilac dužnosti uskočio na radno mjesto selektora BiH prošlog mjseca uslijed nepredviđenih okolnosti uzrokovanih zdravstvenim problemima Duška Vujoševića i odlaskom Mensura Bajramovića u Hong Kong, ostane na kormilu bh. reprezentacije.

Međutim, sve je manje izgleda da Čapljinac predvodi Zmajeve u nastavku kvalifikacija, dijelom i zbog toga što su šanse za plasman na Mundobasket svedene na minimum, a njegov angažman bi sada već podrazumijevao izdvajanje značajnijih novčanih sredstava (mečeve protiv Finske i Češke besplatno je “odradio”) u rangu euroligaškog stručnjaka, što Repeša svakako jeste. Veliko je pitanje i da li bi popularni Jasko nakon kvalifikacija za SP i dalje želio biti selektor BiH, s obzirom da na njegovu adresu nerijetko stižu izdašne ponude klubova.

S druge strane, Sarajlija Vedran Bosnić predstavljao bi dugoročnije rješenje, a preostale četiri utakmice kvalifikacija bi svakako mogao iskoristiti za upoznavanje sa kvalitetima reprezentativaca na koje bi računao i u budućnosti. Ukoliko bi, pak, uspio kreirati prvoklasnu senzaciju i ponovo vratiti nacionalni tim u borbu za plasman na SP – još bolje.

Trenutno je Bosnić trener ekipe Lions de Geneve, s kojom je dva puta osvojio Superkup Švicarske. Sa timom Sodertalje Kings četiri puta je bio prvak Švedske, a sa nacionalnim timom ove skandinavske države napravio je sjajne rezultate da bi, uz ogorčenje tamošnje javnosti, dobio otkaz na mjestu selektora.

Rođen je 1976. godine u Sarajevu, kao aktivan igrač je nosio dres Bosne, Slobode, Lietuvos Rytasa, Šibenika,…

kosarkaska reprezentacija bihvedran bosnic
KOMENTARI

KOMENTARI