Sport Centar

Večeras otvaranje Sportskih igara Oaze 2018 i Specijalne olimpijade BiH

"Sportske igre Oaze 2018 i Specijalne olimpijade BiH" bit će svečano otvorene večeras u 18 sati u Sarajevu.

Večeras otvaranje Sportskih igara Oaze 2018 i Specijalne olimpijade BiH

“Sportske igre Oaze 2018 i Specijalne olimpijade BiH” bit će svečano otvorene večeras u 18 sati u Sarajevu.

Igre se održavaju do 6. oktobra, a takmičari će se boriti za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Očekuje se učešće više od 550 takmičara iz BiH i inozemstva.

Cilj takmičenja je predstavljanje mogućnosti i sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport.

Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza”, koje je organizator ovih igara, ovom prilikom promovira unapređenje mogućnosti osoba s invaliditetom sa područja BiH i regiona.

– Radi se o međunarodnom takmičenju, gdje će pored ekipa iz BiH, učestovati i ekipe iz Evrope, te Sjedinjenih Američkih Država – naglasio je na današnjoj pres-konferenciji direktor Udruženja Oaza Armin Smajlović.

On je zahvalio proslavljenom bosanskohercegovačkom atletičaru Amel Tuki, koji je i ove godine amasador Sportskih igara Oaza, na njegovog angažiranosti u ovom projektu, naglasivši kako je Tuka veliki humanista koji pomaže da osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama imaju pravo da se bave sportom, rekreacijom, ali i da imaju sva ostala prava koja im pripadaju.

Tuka, s kojim je danas i potpisan sporazum, naglasio je kako već treću godinu učestvuje u ovom projektu, te je izrazio zadovljstvo što je i ove godine tu.

– Naša je obaveza i dužnost da pomognemo i olakšamo ljudima sa teškoćama da se osjećaju posebnim, da ne osjećaju te teškoće koje imaju, da im mi omogućimo njihova prava koja oni žele da imaju u sportu, pravo da rade ono što žele i vole. Moramo se svi uključiti, da ne bude samo od manifestacije do manifestacije, kada se to promovira, već inače u životu da se posvetimo tim osobama, jer one to zaslužuju i one se dio našeg društva, to su naša djeca. Ja sam svim srcem uz ovaj projekat – poručio je Tuka.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić Selimović kazala je da osobe sa intelektualnim teškoćama kroz ostvarene sportske rezultete doprinose svom vlastitom uključivanju u sve normalne tokove života i na takav način postaju ravnopravan član ovog društva.

Takmičenje je posvećeno u cjelosti osobama sa intelektualnim teškoćama, te se fokusira na njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajedicu.

U partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH uz podršku donatora Švedske nevladine organizacije MYRIGHT i Švedske razvojne agencije SIDA, Sportske igre Oaze se organiziraju osmi put, s ciljem razmjene iskustava, širenja znanja i jačanja sportskog duha. SIO je manifestacija koja njeguje zajedništvo i unapređuje poštivanje sposobnosti i slobode svakog učesnika.

amel tukaspecijalna olimpijada bih
KOMENTARI

KOMENTARI