Sport Centar

Vaha, imaš li daha: Donosio rezultate i radost, dobivao nepravde i nezahvalnost

Nikada nije vjerovao da će postati trener, ali sudbina je imala druge planove za njega.

Vaha, imaš li daha: Donosio rezultate i radost, dobivao nepravde i nezahvalnost

Nikada nije vjerovao da će postati trener, ali sudbina je imala druge planove za njega.

Kako je jednom izjavio, život Vahida Halilhodžića je pravi roman o uzdizanju i padanju, a o njegovom životnom putu objavljene su knjige u Francuskoj. Vaha je prevazišao mnoge poteškoće i razočarenja, ali ga je u zemlji izlazećeg sunca zadesilo novo, potpuno neočekivano i veoma bolno.

Vijest da Halilhodžić više nije selektor Japana šokirala je mnoge. Nešto više od dva mjeseca prije početka Mundijala, Vaha se po ko zna koji put vratio na početak. Baš kao onda kada mu je rat u njegovom Mostaru oduzeo sve što je mukotrpno gradio i ostavio ga bez igdje ičega. Tako je počela njegova neplanirana trenerska karijera, u kojoj se iznova morao edukovati i probijati sa samog dna.

Osvojena afrička Liga prvaka sa Raja Casablancom otvorila mu je vrata drugoligaša Lillea sa kojim je napravio čudo, prvo plasmanom u društvo najboljih, a onda i u Ligu prvaka. Zatim je već prežaljeni Rennes spasio ispadanja, a onda je, tada skromnom PSG-u donio Kup, drugo mjesto i Ligu prvaka, čime se profilisao kao jedan od najboljih stručnjaka u Francuskoj.

Svojom karizmom, načinom rada i prije svega jakim karakterom, brzo je osvojio srca Francuza koji su ga odlikovali najvišim priznanjem – Legijom časti, kao primjer čovjeka koji djeluje humano, sa ispravnim stavom i principima.

Bez obzira na sve ljudske kvalitete i predanost poslu, nepravda i nezahvalnost pratila ga je i kroz igračku, a pogotovo kroz trenersku karijeru. Vaha nikada nije prebolio Svjetsko prvenstvo u Španiji 1982. godine. Iako je igrao u životnoj formi, tadašnji selektor Jugoslavije Miljan Miljanić davao mu je minutažu “na kapaljku.”

“Valjda je moje ime bilo predugo za semafore na stadione u Beogradu”, sarkastično je pokušao objasniti Halilhodžić.

Rezultat slika za vahid halilhodzic japan

Mundijalsko prokletstvo nastavilo ga je pratiti i na klupi Obale Slonovače, sa kojom je izborio plasman u Južnoafričku Republiku 2010. godine. Iako je gotovo dvije godine bio neporažen, političkom odlukom smijenjen je neposredno pred početak prvenstva. Kasnije su iz Obale Slonovače priznali da su vrlo nekorektno postupili, a zatim se Halilhodžić upustio u novu neočekivanu pustolovinu.

Često je isticao da ne namjerava raditi na ovim prostorima, ali sjeo je na klupu zagrebačkog Dinama. Dopadljivom igrom vratio je publiku na Maksimir, bio je blizu evropskog proljeća koje Modri čekaju punih pet decenija, ali nakon samo nekoliko mjeseci na put mu je stao Zdravko Mamić, koji se ukazao u svlačionici u poluvremenu utakmice s Interom.

“Šta ćeš ti ovdje?”, rekao je Halilhodžić Mamiću kad je ušao.

Vaha preko toga nije mogao preći, a Mamić mu je zbog prkosa, pokazao izlazna vrata. Tako se neslavno završila Vahina priča na Maksimiru, koje se mnogi u Dinamu sa sjetom prisjećaju kao propuštene šanse za ozbiljniji evropski iskorak.

Rođeni Jablaničanin je potom preuzeo Alžir, a kojim je uspio izboriti plasman na smotru najboljih selekcija svijeta u Brazilu, a veliki podvig i nesretan poraz u četvrtfinalu nakon produžetak od kasnijeg prvaka Njemačke, Vahu i njegove izabranike učinio je nacionalnim herojima.

Halilhodžić je kroz trenersku karijeru uvijek bio primoran da formira i ekipu i uspjehe, autoritetom i strogoćom stekao je reputaciju “teške” osobe, što je donekle otežalo njegov trenerski put, ali ni sam nije mogao pretpostaviti da će u dalekom Japanu ponovo iz bizarnog razloga doživjeti razočaranje.

Zemlja u kojoj su red, rad i disciplina, baš kao i u Halilhodžićevom slučaju tajna uspjeha i u kojoj se sva energija usmjerava na posao, nanijela mu je novu nepravdu.

Ali, ponovo će Vaha uzeti daha i krenuti ispočetka. Samuraj, koji zna da je malo izgubljeno ukoliko je čast sačuvana…

japanvahid halilhodzic
KOMENTARI

KOMENTARI

Amar
Gost

Obicni klaun i sarlatan kojem su pare vaznije od bilo cega. BRAVO ZA JAPAN!!!!

Mersad
Gost

Samo za novcima care to si i tražio.Eto imaš novca jesi sad zadovoljan,odbio si bosnu a mog'o si bit’ heroj nacije.Đorđe Balašević,,sve je im'o ništa imo nije,,sad si k'o njegov Vasa Ladački.

wpDiscuz