Sport Centar

Uz jubilej AK Sarajevo: Klub čiji je rad pohvalio i čuveni Sebastian Coe

Atletski klub Sarajevo u 2017. slavi veliki jubilej - 70 godina od osnivanja.  U razgovoru s izvršnom direktoricom Vahidom Kozić dobili smo mnoštvo informacija o bogatoj historiji ovog kluba, sadašnjoj situaciji i planovima za budućnost.

Uz jubilej AK Sarajevo: Klub čiji je rad pohvalio i čuveni Sebastian Coe
FOTO: Atletski klub Sarajevo: Kolektiv koji stvara buduće zvijezde bh. atletike

“Da, pred nama ja jubilarna godina u kojoj ćemo pokušati adekvatno obilježiti i prošlost i sadašnjost i budućnost AK Sarajevo. Atletski klub je osnovan kao atletska sekcija Sportskog društva Sarajevo 5.oktobra 1947 i u razvoju kluba ovih 70 godina dva perioda su dobila epitet zlatnih doba AK Sarajevo. Period 1964 godine, kada je za predsjednika Kluba izabran  poznati novinar i karikaturista Adi Mulabegović se smatra prvim zlatnim periodom. U tom periodu od 1966. godine, za potrebe AK Sarajevo je izgrađen i Atletski poligon, sa šljakastom kružnom stazom, bacalištima i upravnom zgradom koji je u to doba bio jedan od najsavremenijih u regionu. Drugi period koji je obilježio istorijat AK Sarajevo je posljeratna modernizacija atletskog poligona 1996. godine, kada je aktivnostima Atletskog saveza Bosne i Hercegovine renoviran Olimpijski stadion Koševo i izgrađen atletski poligon u sadašnjem stanju”.

U novijoj historiji, protekla 2016 godina zavrijeđuje također posebno mjesto, kada je AK Sarajevo uz pomoć ASBiH uspio još jednom modernizirati poligon i stvoriti uslove za razvoj atletike u Sarajevu?

“Uzevši u obzir tretman sporta, a posebno atletike u državnom, a i lokalnom sistemu, rekonstrukcijom atletske staze na poligonu napravili menadžerski, volonterski i najpozitivniji primjer u regionu i stvorili uslove za dalji razvoj. Prošla godina je za nas značajna i zbog posjete vodećih osoba Svjetske i Evropske atletike; Sebastiana Coua, predsjednika Svjetske atletske asocijacije i Svein Arne Hansena predsjednika Evropske asocijacije.”

Sadašnja situacija u Atletskom klubu Sarajevo, organizovanost, trenerski kadar, atletičari?

“Sa zadovoljstvom mogu reći da je trenerski kadar AK Sarajevo najstručniji i najperspektivniji kadar u bh. atletici, a koji će u narednom periodu zasigurno i rezultatski pokazati. U stručnom štabu se ne samo visokoobrazovani, već i treneri koji su bivši rekorderi i reprezentativci sa takmičarskim i dugim trenažnim iskustvom. Prof. dr. Mensur Vrcić je redovni predavač na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja i trener više olimpijskih kandidata. Prof. Mehmed Lokmić, je kao trener vlasnik više seniorskih rekorda na sprinterskim disciplinama i prof. Salih Keljalić, svoju uspješnu rekordersku karijeru u disciplinama prepona prenosi na nove generacije. Za mlađe uzrasne kategorije imamo više trenera koji su takođe sa sličnim referensama, kao i trenere volontere. U rad smo uključili i atletičare seniore sa dugim iskustvom.”

Spominjete mlađe uzrasne kategorije, Klub je postao prepoznatljiv po velikoj brojnosti u mlađim kategorijama?

“Kvalitetan i sistematičan rad, kao i vrijednosti atletike kao bazičnog sporta su prepoznate od strane prvenstveno roditelja te naša atletska škola trenutno broji preko 300 članova. Prilikom svoje posjete Sebastian Coe je takođe pohvalio naš rad sa mladima. Rad sa mlađim uzrastima je organizovan u više uzrasnih grupa i sekcija. Imamo centralnu školu lociranu na na Koševu, a da bi zadovoljili potrebe djece iz udaljenih djelova organizovali smo se u sekcije koje su locirane na Dobrinji i Hadžićima”.

Da li nam možete izdvojiti talente na koje eventualno možete računati da će krenuti stopama Tuke, Alića, Mešića…?

“Trenutno od mlađih članova, moramo istaći bacača Nermina Štitkovca koje se u 2016 godini  na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore (rođeni 1999. i 2000.) plasirao na visoko 4. mjesto u bacanju diska. Na tom takmičenju je pokazao izuzetne takmičarske kvalitete i potencijal za velike rezultate. Trenutno se sa svojim rezultatima nalazi na 1.mjestu evropske  U 18 liste u bacanju kugle i 2 mjestu u bacanju diska. Na svjetskoj listi je na odličnom 4 mjestu, odnosno 7 mjestu u disku. U bacanju diska je oborio državni rekord koji je bio u vlasništvu Mesuda Pezera a približava se i rekordu u bacanju kugle.”

Pored navedenih, očekuje se i dolazak mladih iz prve generacije atletske škole?

“Da bi adekvatno obilježili naš jubilej 70 godina postojanja ove godine smo pokrenuli Dječiju Višeboj ligu, čiji početak je planiran za 13. maj. Liga je za djecu uzrasta od 5 do 12 godina i na zanimljiv način stvara priliku za razvoj svih sposobnosti kroz atletiku, ali i način za identifikaciju talenata u različitim disciplinama. Za prvo kolo lige imamo preko 200 prijavljenih učesnika, a najviše uzrasta 8-10 godina”, ističe Vahida Kozić, direktorica AK Sarajevo.

 

atletski klub sarajevosebastian coevahida kozic
KOMENTARI

KOMENTARI

Atletika i Fudbal
Gost

Svaka čast, ovom klubu napraviti atletski stadion pored HASETA po svim standardima, a stadion napraviti pravi fudbalski, ne znam čemu natezanje tamo ovamo – nijedno nije završeno. Sretno Bordo Porodici i cijelom sportskom društvu SARAJEVO!

wpDiscuz