Sport Centar

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH se oglasio povodom slučaja “Pandža”

Povodom posljednjih informacija o novom sastavu stručnog štaba A reprezentacije BiH, u kojem, odlukom selektora Duška Vujoševića, više nije Josip Pandža, oglasio se i Košarkaški savez BiH.

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH se oglasio povodom slučaja “Pandža”

Saopštenje Upravnog odbora KSBiH prenosimo u potpunosti:

“Iznošenje stavova u javnost o posljednjem imenovanju članova stručnog štaba reprezentacije pred predstojeće kvalifikacijske utakmice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine razumljivo je izazvalo pažnju javnosti, te s tim u vezi UO KS BiH želi da ovim putem upozna javnost o svojim stavovima. Znatno podmlađena reprezentacija Bosne i Hercegovine i bez dotadašnjih nosilaca igre ostvarila je svojim nastupima u pretkvalifikacijama izuzetan uspjeh i omogućila da se naš tim nađe u potpuno novom sistemu kvalifikacija za Svjestko prvenstvo.

Ovaj nesumnjivo veliki uspjeh ostvaren je pod sjajnim vođstvom iskusnog i renomiranig selektora Vujoševića kao i uz predan rad svih članova stručnog štaba u izuzetno teškim okolnostima. Svoje zadovoljstvo nismo krili niti mi niti javnost Bosne i Hercegovine. Podrška na koju je naišla naša reprezentacija je bila podstrek za ostvarenje ovog izuzetnog rezultata ali i obaveza da se nastavi putem i na način koji je i doveo do ovog rezultata koji predstavlja i veliko iznenađenje. Selektor Vujošević je imao potpuno odriješene ruke u izboru stručnog tima koji je radio, a i koji će raditi sa reprezentacijom.

Podsjećamo da je stručni tim komponiran na način da su svi članovi imali svoju zadaću i mi ovim putem izražavamo zahvalnost i čestitke svakom pojedincu koji je svojim radom omogućio naš nastup u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Posebno ističemo pravo, isključivo, selektora da bez posebnih objašnjenja formira svoj tim koji je bio i koji će biti u svojoj ulozi u predstojećim utakmicama.

Slobodno iznošenje svojih stavova, pa i kritičkih tonova koji su se tim povodom mogli pročitati nije nešto što nama u ovom trenutku treba, i ne samo u ovom trenutku, te stoga smatramo da su oni nepotrebni, ne zbog skrivanja nekih neučinkovitih detalja od javnosti, nego prije svega zbog izgradnje povjerenja i uz to kulta reprezentacije. Bilo je i drugih načina da se eventualno različiti pogledi na bilo koji segment u funkcioniranju stručnog štaba prezentiraju na sastancima ovog tijela i na taj način usaglase stavovi.

Koristimo priliku da pozovemo sve članove radnih tijela, pa i stručnog štaba da ne koriste javnu scenu za razmjenu mišljenja pogotovo onu koja neće pomoći u kreiranju pozitivne atmosfere. Naglašavamo još jednom da je isključivo pravo selektora da bez uticaja bilo koga pa i bez obaveze da objašnjava bilo čije uključenje ili izostavljanje u rad stručnog tima. Naš cilj je uspjeh u predstojećim kvalifikacijama i to susretima sa najvećim evropskim selekcijama. Vjerujemo da će naši vjerni navijači uživati u Sarajevu, Zenici i Tuzli i da ćemo uspjeti u ostvarenju našeg cilja. Očekujemo angažman svakog pojedinca od članova stručnog tima, igrača , rukovodilaca pa i državnih institucija da stvorimo preduvjete i zacrtane planove za daljnju afirmaciju košarke u BiH”, navodi se u saopštenju KSBiH.

kosarkaski savez bih
KOMENTARI

KOMENTARI