Sport Centar

U Sportskom centru ‘Safet Zajko’ održano Međunarodno prvenstvo paraplegičara

Međunarodno otvoreno prvenstvo i XV tradicionalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Bosne i Hercegovine, koje su održane u Sarajevu u Sportskom centru "Safet Zajko", otvorio je u petak dopremijer Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

U Sportskom centru ‘Safet Zajko’ održano Međunarodno prvenstvo paraplegičara

Međunarodno otvoreno prvenstvo i XV tradicionalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Bosne i Hercegovine, koje su održane u Sarajevu u Sportskom centru “Safet Zajko”, otvorio je u petak dopremijer Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Sportske igre osoba s invaliditetom održane su u organizaciji Saveza paraplegičara Federacije BiH, a sudjelovali su sportisti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine.

Takmičenja su organizirana u nekoliko atletskih disciplina, kao što su trke u kolicima, bacačke discipline, ali i u šahu, a najviše medalja odnijeli su sportisti iz Zeničko-dobojskog kantona.

Gostima i sportistima prigodnim govorima obratili su se predsjednik Upravnoga odbora Saveza paraplegičara Federacije BiH Mirsad Muftić i ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Ministar Drljača je posebno istaknuo doprinos Saveza paraplegičara Federacije BiH promicanju ideje paraolimpizma i sportske kulture za osobe s invaliditetom, kao načina njihove osobne afirmacije i lakšeg uključivanja u društvenu zajednicu.

– Savez paraplegičara dugogodišnji je partner Vlade Federacije i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na zajedničkom projektu implementacije Strategije za poboljšanje položaja i prava osoba sa invaliditetom 2016.-2021. godina, koja predstavlja dugoročno opredjeljenje Vlade Federacije BiH i Ministarstva da u svim sferama društvenoga djelovanja otvori prostor za puno uključenje osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija – istaknuo je ministar Drljača.

sportske igre paraplegicara
KOMENTARI

KOMENTARI